23948sdkhjf

Børn kommer for tidligt i børnehave

Små børn bliver rykket fra dagpleje og vuggestuer til børnehaver tidligere end kommunernes egne retningslinjer. Det viser en ny undersøgelse fra FOA.  
Retningslinjerne bliver ikke overholdt

Kommunernes egne retningslinjer for, hvor gamle børn skal være for at blive flyttet fra fx dagpleje og vuggestue til børnehave, bliver ikke overholdt. Det viser en rundspørge blandt FOAs fællestillidsrepræsentanter i dagsinstitutionerne.Næsten halvdelen af fællestillidsrepræsentanterne oplever, at børn i deres kommune bliver flyttet tidligere end de retningslinjer, som deres kommune har."Det er ikke godt, at børnene bliver flyttet for tidligt. Det risikerer at give dem en dårlig start på tilværelsen i den nye institution. Der er en grund til, at der er så få børn pr. voksen i vuggestuer og dagpleje. De mindste børn har behov for en voksenkontakt og omsorg, som det er svært at sikre tiden til, hvis de rykkes for tidligt i børnehave", siger Jakob Sølvhøj, formand for den pædagogiske sektor i FOA. 

En kedelig stigning

En tidligere undersøgelse fra FOA viser, at antallet af kommuner, der flytter små børn tidligere, end ved det fyldte 3. år, steg fra 12 til 19 kommuner i 2008-2010.Men de nye tal fra FOA viser altså, at ét er retningslinjer fastlagt i kommunernes administration, noget andet er den virkelighed, som børn og personale oplever i institutionerne."Det er et udtryk for, at kommunerne vil spare penge, når de allerede sender to-årige af sted i børnehave, selvom det bliver anbefalet først at flytte børnene, når de er tre år", siger Jakob Sølvhøj.Når børnene bliver flyttet for tidligt, følger der ikke ekstra normeringer med. Det siger hver anden fællestillidsrepræsentant i FOAs undersøgelse. Det betyder, at daginstitutionerne i virkeligheden har børn, som kræver betydelig flere ressourcer og pleje, end hvad institutionen er gearet og bemandet til."Personalet skal løbe endnu hurtigere, når de ikke har ressourcer nok til at tage sig af de børn, der bliver flyttet for tidligt. Men selv hvis kommunerne valgte at flytte flere ressourcer med børnene, ville det ikke ændre på, at det ikke er godt for børnenes udvikling, at blive flyttet før de er klar til det," siger Jakob Sølvhøj.FOAs undersøgelse er foretaget blandt FOAs fællestillidsrepræsentanter og er afsluttet den 11. maj 2010.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078