PLO vedtager politik på akutområdet
Lægevagten skal moderniseres og have opdateret de fysiske rammer
Læger skal visitere de akutte henvendelser. Og der skal ansættes langt flere sygeplejersker i lægevagten. Det er blandt hovedsynspunkterne i PLO's (Praktiserende Lægers Organisation) politik på akutområdet, der blev vedtaget af repræsentantskabet lørdag den 10. april 2010.
- Vi har vedtaget en holdbar og visionær politik, som vi klart forventer, vil blive brugt som inspiration til Det Præhospitale Akutudvalgs arbejde, siger formand for PLO, Henrik Dibbern.
- Det er vigtigt, at det offentlige engagerer sig i investeringer i mere tidssvarende lægehuse, som har en størrelse og et indhold, så de kan tiltrække unge praktiserende læger. Optimismen skal tilbage i almen praksis, også i udkantsområder som Lolland-Falster, Nordjylland og Vestjylland, siger Henrik Dibbern, og tilføjer:
- Hvis investeringerne i tidssvarende lægehuse alene skal ske for lægernes egen regning, vil der blive egne i landet, hvor den akutte betjening af befolkningen vil blive alvorligt forringet.
Forbedringer
Henrik Dibbern understreger, at det allervigtigste punkt i PLO's politik på akutområdet er spørgsmålet om, hvor lægevagten skal forankres:
- Det skal den i almen praksis. Lægevagten fungerer i bund og grund tilfredsstillende, men der er selvfølgelig forbedringspotentialer, siger han.
En del af PLO's politik lægger sig tæt op af de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen ved årsskiftet offentliggjorde i en rapport om lægevagten.
Blandt andet mener PLO, at vagtlægerne skal have adgang til relevante journaloplysninger fra egen fra egen læge, og at sygehusene skal forpligtes til at sende vagtlægen en kopi af epikriser på patienter, som vagtlægen har indlagt.
- Men det er Sundhedsstyrelsen, der som myndighed på området skal tage initiativ til, at det sker, siger Henrik Dibbern.
Samtidig mener PLO, at regionerne i samarbejde med lægevagten bør modernisere de fysiske rammer for lægevagten. Regeringen har nedsat Det Præhospitale Akutudvalg, der efter sommeren ventes at fremlægge forslag til indretning af det fremtidige akutberedskab i sundhedsvæsnet, og her forventes alment praktiserende læger at komme til at spille en central rolle.