Fremtidens hjemmepleje er nøglefri
Ny teknologi: Baner vejen for en hurtigere og mere sikker adgang til borgernes hjem og letter samtidig hjemmeplejens arbejde med bl.a. at håndtere nøgler
Med en ny teknologi kan kommunerne ikke bare sikre plejepersonalet en hurtigere og en mere sikker adgang til borgernes hjem, men også skabe et bedre arbejdsmiljø for personalet. Årsagen er, at plejepersonalet ikke længere skal slæbe rundt på et velvoksent bundt af nøgler eller bruge tid på at hente og bringe nøgler til borgere, der ikke selv kan åbne døren.
På den måde sparer plejepersonalet tid og får en mere effektiv arbejdsdag og borgerne en endnu bedre service. Desuden skal kommunerne ikke længere etablere og fjerne nøglebokse igen eller udskifte en større mængde nøgler i tilfælde af tab eller tyveri af nøgler, fastslår salgsdirektør Ole Axelsen fra Tunstall A/S, der er en af verdens førende leverandører af tryghedsløsninger for ældre og bevægelseshæmmede.
Skræddersyet løsning
Med den nye teknologi bliver fremtidens hjemmepleje nøglefri, og systemet indeholder al den fleksibilitet, der skal til, for at den enkelte kommune kan skræddersy løsningen efter krav, ønsker og behov," siger Ole Axelsen.
Den nye teknologi hedder Smith Lock og består af en batteridrevet låseenhed monteret enkelt og nemt på yderdøren. Det betyder, at den sædvanlige hoveddørsnøgle og vrideren på dørens inderside fortsat skal bruges af beboeren og de pårørende, som ikke kommer til at opleve en forskel.
I stedet udstyres plejepersonalets mobiltelefon eller PDA med Smith Locks software, og når personalet ankommer, bliver adgangen til beboelsen verificeret via Bluetooth mellem låseenheden og mobiltelefonen eller PDAen, hvorefter døren låses op.
Systemet kobles op på kommunernes care-systemer, der også administrerer tilladelserne for adgangen til de enkelte borgere. Adgangen til den enkelte beboelse sker med et brugernavn og en personlig kode. På den måde kan den enkelte kommune styre hvem, der skal have adgang, og hvornår. På den måde kan mobiltelefonen eller PDAen anvendes af flere medarbejdere i skiftende vagter," siger Ole Axelsen.
Høj sikkerhed giver tryghed
Han understreger, at sikkerheden er meget høj, fordi koblingen sker med care-systemet samtidig med, at den enkelte kommune kan tilpasse løsningen efter behov og struktur.
Låseenheden er i sig selv meget driftsikker på grund af den mekaniske åbningsmekanisme, som er uafhængig af batterier, og hvis en mobiltelefon eller PDA forsvinder, kan den spærres fra central side. Samtidig bliver de digitale nøgler ikke gemt på telefonen eller PDAen. De hentes først elektronisk i samme øjeblik, de skal anvendes. På den måde kan der spares masser af tid på unødvendige køreture med at hente og bringe nøgle, fordi et skiftende personale altid kan få adgang.
Og i tilfælde af en alarm kan en medarbejder fra et andet distrikt køre direkte til borgeren uden nødvendigvis at skaffe sig en nøgle først. Den sendes direkte til telefonen eller PDAen. På samme måde er det muligt at sende digitale nøgler til eksempelvis ambulancepersonale, læger og politi. Det kan også være rengøringspersonale og andet plejepersonale med periodevis adgang," siger Ole Axelsen og understreger, at systemet ikke kan manipuleres eller misbruges.
Kvalitetssikring
Udover at få bedre tid til at hjælpe den enkelte borger er systemet også med til at kvalitetssikre plejepersonalets arbejde.
At enkelte medarbejdere i hjemmeplejen har valgt at omgås reglerne, har desværre skabt en form for mistillid til hele hjemmepleje-systemet. Som leverandør og samarbejdspartner til størstedelen af de danske kommuner er det absolut ikke en oplevelse, vi har tværtimod. Med den nye teknologi får hjemmeplejen også et værktøj, som personalet kan anvende til at dokumentere deres hverdag. Oplysningerne bliver logget, så man til hver en tid kan se, hvornår og i hvor lang tid, den enkelte medarbejder har været hos borgeren. Det skaber også tryghed i deres hverdag," siger Ole Axelsen.
Den nye teknologi er afprøvet i et projekt om elektroniske låse og er på baggrund af disse erfaringen nu klar til at lancere systemet mere bredt. Tunstall A/S er allerede i dialog med de første kommuner om at implementere løsningen.
Tunstall A/S samarbejder i dag allerede med op mod 66 pct. af de danske kommuner om tryghedssystemer for ældre og gangbesværede, og Ole Axelsen er ikke i tvivl om, at en nøglefri hjemmepleje er fremtiden.