23948sdkhjf

PDA’er giver ikke mere tid til de ældre i plejen

Undersøgelse: Håndholdte computere har ikke ført til mere tid til de ældre, viser forskning
De håndholdte computere, PDA’er, som mange ansatte i hjemmeplejen i dag benytter, har ikke givet mere tid til de ældre, viser en undersøgelse af forholdene i alle landets kommuner.

Ældrecheferne i kommunerne er blevet spurgt om, hvordan man bruger PDA’er i deres kommuner. Det er bl.a. blevet undersøgt, om den nye teknologi har givet flere varme hænder hos de ældre. Det har været et udbredt argument for at indføre teknologien.

"Men sådan er det langtfra gået, for kun et fåtal af landets kommuner har faktisk brugt teknologien bevidst til at skaffe mere tid hos brugeren. I flertallet af kommunerne anvendes computeren i stedet enten til kontrol eller kommunikation," siger forskeren bag undersøgelsen, der indgår i en ph.d.-afhandling, Jeppe Agger Nielsen til Jyllands-Posten.

Overvåget

“De fleste steder bruges PDA’en til at registrere komme- og gåtider for at få styr på, hvad tiden bruges på, samt til registrering af ikke planlagte opgaver. Det får mange hjemmehjælpere til at føle sig kontrolleret og overvåget," siger Jeppe Agger Nielsen.

Han har også undersøgt, hvordan det er gået i specielt tre kommuner, bl.a. i Brønderslev. I netop den kommune ser der ud til at være skaffet mere tid hos borgerne på grund af teknologien.

"Vi skulle spare tid, og det kunne vi gøre ved at sløjfe morgenmødet, hvor alle mødte ind, før de kørte ud på ruten. Nu har de alle nødvendige oplysninger på PDA’en og kan møde direkte hos de ældre, og det meldte vi ud fra første færd," siger direktør for Sundhed, Omsorg og Beskæftigelse i Brønderslev Kommune, Henrik Aarup-Kristensen, til Jyllands-Posten.

Han må dog medgive, at det ikke vakte jubel hos personalet, og at det har været nødvendigt at indføre andre møder, hvor de ansatte kan udveksle erfaringer. Alt i alt kan direktøren ikke måle gevinsten i hverken penge eller stillinger.

Kortere møder

Ifølge Jeppe Agger Nielsen har der været mange tekniske problemer ved indførelsen af PDA’er, og det har kostet meget tid. Skal de ældre have mere tid, skal kommunerne ud i nogle upopulære beslutninger.

“Man skal fjerne morgenmødet, fordi hjemmehjælperen får arbejdsopgaverne ind automatisk, og så holde nogle kortere møder senere på dagen. Men det møder stor modstand hos nogle hjemmehjælpere," siger han.

Efter sommerens afsløringer af fusk i den københavnske hjemmepleje har sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen overvejet, om PDA’erne skal ud af hjemmeplejen.

“Vi bliver nødt til at se på styringskoncepterne i Københavns kommunes hjemmepleje, og også se på, om PDA’en er løsningen," siger hun til DR Nyhederne.

“Jeg var ude og køre med hjemmeplejen i foråret, og her blev jeg klar over, at der er nogle ting, som ikke er smarte i forhold til, hvordan vi styrer, og hvordan man arbejder med PDA. Så jeg har bedt forvaltningen se på, hvordan vi måler, og om det er det rigtige, vi måler på," siger hun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078