23948sdkhjf

Demente ældre venter længe på plejeboliger

70 kommuner kan ikke levere inden for fristen til svage ældre med særlige behov
I otte ud af ti kommuner får de ældre ganske vist et plejeboligtilbud, inden de to måneder er gået, problemet er, at tilbuddet ikke lever op til de ældres behov.

Det viser den første undersøgelse af garantien lavet af Gallup for Ældre Sagen.

Det drejer sig bl.a. om demente, der har behov for særligt indrettede boliger. Siger man nej til det første tilbud, ryger man over på det, der hedder den specifikke venteliste. Og den er længere end to måneder. Her havner også ældre med behov for at bo tæt på deres pårørende.

Konklusionen på undersøgelsen er, at den lovpligtige plejeboliggaranti stadig ikke opfyldes af alle landets kommuner. Desuden opfylder plejeboliggarantien langt fra ældres helt rimelige ønsker om at få indflydelse på deres valg af plejebolig, herunder f.eks. ønsket om en demensbolig.

Bør ændre garantien

Adm. direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, siger, regeringen bør ændre plejeboliggarantien, så borgerne får flere valgmuligheder.

"De ældre må have mulighed for at få en demensindrettet bolig, en bolig tæt på familien, eller en bolig i lokalmiljøet, hvis det er det afgørende for dem", siger Bjarne Hastrup og tilføjer:

"Det kunne f.eks. ske ved, at den ældre får mulighed for at prioritere fem boligvalg og med mulighed for at flytte kommune".

Socialminister Benedikte Kiær (K) afviser i Politiken at udvide plejeboliggarantien.

"Hvis de ældre skal til at have flere boliger at vælge imellem, vil det kræve overkapacitet. Og det bliver for dyrt" siger hun til avisen.

Bjarne Hastrup mener ikke, at en udvidet plejeboliggaranti bliver dyrere i det store billede.

"De mennesker, der ikke får den plejebolig, de har behov for, kan risikere en masse indlæggelser og genindlæggelser. Jeg gætter på, at en hospitalsplads koster 1 til 1,5 mio. kroner, mens en plejebolig koster 400.000-500.000 kr. Så det er en langt bedre investering at lave flere plejeboliger. Det er også vigtigt at huske, man nærmest er lemlæstet på arbejdsmarkedet, hvis man som erhvervsaktiv har en dement ægtefælle eller en dement pårørende og hele tiden skal kæmpe for ordentlige levevilkår til den demente," fastslår Bjarne Hastrup på Ældre Sagens hjemmeside.

Det samlede antal demente vil ifølge nye tal fra Alzheimerforeningen være fordoblet i løbet af nogle år, hvor flere end 100.000 danskere er ramt af demens.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063