Arbejdsulykker: Digital forebyggelse kan forbedre bundlinjen
Fra 1. juli i år skal arbejdsgivere anmelde arbejdsulykker digitalt via EASY
Arbejdstilsynet, der står bag EASY Forebyggelse, håber, at redskabet vil være med til at nedbringe antallet af arbejdsulykker og sygedage samt forbedre virksomhedernes bundlinjer. EASY Forebyggelse er gratis og skræddersyet til de fleste brancher.
I social- og sundhedssektoren bliver der i gennemsnit hvert år anmeldt 8.993 arbejdsulykker. De anmeldte arbejdsulykker medfører i gennemsnit to dødsfald og 503 alvorlige ulykker såsom amputationer og knoglebrud. I hele Danmark anmeldes der i gennemsnit over 45.000 arbejdsulykker, men antallet af faktiske arbejdsulykker er formentlig langt større.
Arbejdsgivere har pligt til at anmelde arbejdsulykker, og fra 1. juli i år skal anmeldelser til Arbejdstilsynet og forsikringsselskaber ske digitalt via EASY. Det giver imidlertid virksomheder en ny mulighed for at igangsætte en systematisk forebyggelse med EASY.
Lærer af ulykker
"Det er vores erfaring, at man kan undgå rigtig mange arbejdsulykker ved en lille, men systematisk indsats. Men for at forebygge er man nødt til at vide, hvor der skal sættes ind. Med EASY Forebyggelse stiller vi derfor et redskab til rådighed, hvor virksomheden både lærer af sine egne arbejdsulykker og dem, der var lige ved at ske samtidig med, at man trækker på erfaringer fra sin branche," siger Jan Møller Mikkelsen, tilsynscenterchef i Arbejdstilsynet.
EASY Forebyggelse hjælper virksomheden med hurtigt at undersøge arbejdsulykken, finde årsagen, udarbejde en handlingsplan og orientere medarbejderne, så en lignende ulykke ikke sker igen. Da ikke alle brancher har de samme udfordringer, er EASY Forebyggelse baseret på branchespecifik viden fra de 11 branchearbejdsmiljøråd (BAR), så forebyggelsesindsatsen passer til de fleste typer virksomheder.
Registrering
Udover, at en arbejdsulykke kan være en personlig tragedie for den berørte medarbejder, så betyder det også sygefravær. Hos Arbejdsmiljø København, der rådgiver kommunens 45.000 ansatte i spørgsmål om arbejdsmiljø og trivsel, sikrer man, at kommunens ansatte ikke kommer til skade ved at bruge et rapporteringssystem, hvor nærved-ulykker bliver registreret. På den måde håber arbejdsmiljøkonsulent Susanne Flagstaed, at rigtige ulykker ikke sker.
"For nogle måneder siden faldt et vindue ud af karmen fra tredje sal under et stormvejr. Vinduet gjorde heldigvis ikke andet end materiel skade, men det gav os mulighed for at lave en målrettet indsats for at sikre, at de øvrige vinduer var i forsvarlig stand og på den måde undgå, at mennesker kom til skade i fremtiden."
Arbejdsgivere har allerede i dag pligt til at undersøge alle arbejdsulykker og nærved-ulykker, hvilket nu kan gøres digitalt med EASY Forebyggelse.
Udover muligheden for digital forebyggelse er det muligt for virksomheder at få digital adgang til alle sager, som de har med Arbejdstilsynet. Det digitale modul Online.at er et værktøj, som giver arbejdsgiveren overblik over de enkelte sager - herunder al korrespondance, afgørelser, forbud, påbud, vejledninger, frister mv.
Fakta
Om EASY Forebyggelse
EASY Forebyggelse er et gratis, digitalt værktøj fra Arbejdstilsynet, der gør forebyggelse af arbejdsulykker nemmere. På EASY Forebyggelse kan alle virksomheder afdække, hvorfor en arbejdsulykke eller en nærved-ulykke er sket og på den baggrund udarbejde konkrete handlingsplaner, så ulykker undgås i fremtiden. Virksomheder er i dag forpligtet til at undersøge arbejdsulykker og nærved-ulykker. Det kan de nu gøre med EASY Forebyggelse.
EASY Forebyggelse er baseret på branchespecifik viden fra de 11 branchearbejdsmiljøråd (BAR), så værktøjet er tilpasset de fleste brancher. Branchearbejdsmiljørådene har udarbejdet specifikke spørgsmål til at analysere årsagerne til en arbejdsulykke. Det sikrer, at virksomhederne kommer omkring alle facetter af en arbejdsulykke eller nærved-ulykke, som måske ellers vil blive overset.
Fra 1. juli 2010 skal arbejdsgivere anmelde arbejdsulykker til Arbejdstilsynet og forsikringsselskaber digitalt via EASY, en digital selvbetjeningsløsning fra Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen. Herfra kan man komme direkte videre til EASY Forebyggelse.
Læs mere på www.easy-forebyggelse.dk
Arbejdsulykker i Danmark
Hvert år bliver der i gennemsnit anmeldt over 45.000 arbejdsulykker i Danmark med alvorlige konsekvenser i form af sygefravær, tab af erhvervsevne, varige mén og i værste tilfælde død. Ulykker rammer alle virksomheder store som små og i alle brancher.
Det er imidlertid kun toppen af isbjerget. For hver anmeldt arbejdsulykke sker der langt flere nærved-ulykker, der aldrig bliver registreret, og som potentielt kan udvikle sig til en ulykke med personskade.
I perioden 2004-2009 var der i gennemsnit over 45.000 arbejdsulykker i Danmark. I social- og sundhedssektoren bliver der i gennemsnit hvert år anmeldt 8.993 arbejdsulykker. De anmeldte arbejdsulykker medfører i gennemsnit 2 dødsfald og 503 alvorlige ulykker såsom amputationer og knoglebrud.
Antal arbejdsulykker, Social og sundhed, årligt gennemsnit 2004-2009
Død 2
Amputation 7
Knoglebrud 496
Forstuvning mv. 5.018
Sårskade 627
Termisk skade 80
Bløddelsskade 523
Ætsning 11
Forgiftning 79
Andet og uoplyst 2.151
I alt 8.993
Kilde: Arbejdstilsynets årsopgørelse over anmeldte arbejdsulykker 2004-2009.