23948sdkhjf

Offentligt ansatte er bange for at ytre sig

51 procent af de offentlige ansatte på FTF-området er bange for at bruge deres grundlovssikrede ret til at ytre sig offentligt om forhold på deres arbejdsplads. De frygter bl.a. advarsler, kammeratlige samtaler og fyringer.

 

Den offentlige ytringsfrihed?

Det viser en ny FTF-undersøgelse af ytringsfriheden i den offentlige sektor - foretaget blandt 2.500 ansatte i en bred vifte af offentlige jobfunktioner - bl.a. sygeplejersker, skolelærere, socialrådgivere, politifolk og ansatte i forsvaret.

Med udsigt til nye besparelser i den offentlige sektor er der ekstra brug for, at de offentligt ansatte deltager i den offentlige debat, pointerer FTF's formand Bente Sorgenfrey:

"Angsten for at ytre sig er et kæmpe demokratisk problem. Ikke mindst de svageste borgere har brug for, at de ansatte tør sige fra, hvis samfundet er ved at svigte. Regeringens nye milliardbesparelser kan føre til flere kritiske forhold på skoler, plejehjem osv., og her har medarbejderne altså ikke kun et ansvar for at være loyale med deres arbejdsplads. De har også et bredere ansvar for borgerne og samfundet", siger hun.

 

De tør ikke...

Undersøgelsen viser også, at rigtig mange har stået i en situation, som de mener, offentligheden burde have fået kendskab til, men at kun 10 procent har ytret sig - og at 30 procent af dem har oplevet negative konsekvenser af at ytre sig.

FTF mener, at det er nødvendigt med lovændringer, hvis offentligt ansatte skal få mere mod på at bruge deres ytringsfrihed. Justitsministeriet har tidligere prøvet med vejledninger, men der er ingen overhovedet ingen forbedring sket, siden FTF i 2006 målte ytringsfriheden sidst.

"Det er dybt, dybt alarmerende, at hver tredje, der er stået frem, har oplevet negative konsekvenser. Der er helt utvetydigt brug for at beskytte medarbejderne bedre. Arbejdsgiverne skal forbydes at sanktionere lovlige ytringer om kritisable forhold - og medarbejdere skal have krav på genansættelse og en høj godtgørelse, hvis arbejdsgiverne forfølger dem for at tage et helt rigtigt ansvar for borgerne", siger Bente Sorgenfrey.

FTF mener også, at der skal etableres en whistleblower-ordning i den offentlige sektor, som man begynder at se i private virksomheder, så medarbejdere under anonymitet kan aflevere deres viden om kritisable forhold.

 

Fakta

FTF repræsenterer i alt 450.000 lønmodtagere typisk med længere uddannelser, hvoraf ca. 300.000 er offentligt ansatte. Undersøgelsen er i marts/april 2010.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078