Stevns Kommune tog arbejdsmiljøprisen
Pionerarbejde: Sundhedsafdelingen i Stevns Kommune fik Arbejdsmiljørådets pris 2009 for projekt "Svær overvægt forflytning og etik"
Nemlig projekt "Svær overvægt forflytning og etik". Stevns Kommune har udarbejdet projektet i samarbejde med Faxe Kommune.
Projektet fokuserede på at udvikle nye forflytningsmetoder og at udarbejde undervisningsmateriale til personale i plejesektoren, som de kan bruge i forbindelse med omsorgen for svært overvægtige borgere og patienter, såvel lokalt som på landsplan.
Bogen og instruktions-dvden er først udkommet her i 2010 og kan købes ved henvendelse til Stevns Kommune eller direkte hos sundhedschefen.
Kommunens sundhedschef Aase Berthelin udtrykte dengang som i dag stor glæde over at blive anerkendt med en national pris fra Arbejdsmiljørådet for et stykke pionerarbejde.
Styrker engagementet
"Det at få sådan en pris styrker engagementet og fagligheden. Det giver en faglig stolthed,og prisen er medvirkende til, at vi i dag stadig holder stærkt fokus på arbejdsmiljøet," påpeger hun.
Projektet gik altså ud på at udvikle nye metoder og beskrive dem, så andre kan drage nytte af dem. I forbindelse med projektet indrettede Stevns Kommune bl.a. et redskabsrum, hvor personalet udførte udviklingsarbejdet ved at anvende nye og eksisterende hjælpemidler til forflytning af overvægtige. I udviklingsarbejdet indgik også videooptagelser og supervision, så personalet bagefter kunne se og sammen med en konsulent evaluere, hvad der fungerede godt og mindre godt.
"Det har været en læringsproces, hvor personalet har skullet øve sig i at forflytte overvægtige f.eks. til og fra en speciel seng og til og fra kørestol, bl.a. med en lift, der er udviklet specielt til overvægtige," forklarer Aase Berthelin.
Men ud over teknikken, fremhæver hun også selv det etiske apekt i projektet.
Overvægt er som bekendt svært at tale om, men det bliver man nødt til, når man i plejesektoren kommer i berøring med overvægtige ældre eller patienter.
"Den etiske dimension og adfærd fylder meget i projektet. Brugeren skal jo opleve at blive betjent på en god og ordentlig måde, og samtidig må personalet ikke være genert, men skal lære at tackle, hvordan man taler med den overvægtige om forflytningen, uden at det bliver ubehageligt for vedkommende," pointerer Aase Berthelin.
Personalet skal være imødekommende og opsat på at kommunikere i øjenhøjde med personen.
Aase Berthelin fremhæver også, at såvel forflytningsteknikkerne og redskaberne som den etiske tilgang kan anvendes over for andre end overvægtige, f.eks. ved halvsidigt lammede.
Nytænkende indsats
Arbejdsmiljørådet lagde vægt både på det tekniske og det etiske, da rådet satte pris på Stevns Kommunes indsats. Begrundelsen lød:
"Med projektet Svær overvægt håndtering og etik har Stevns Kommune, Sundhedsafdelingen, i samarbejde med Faxe kommune udviklet nye forflytningsmetoder og undervisningsmateriale, som kan anvendes af plejepersonale i forbindelse med omsorgen for svært overvægtige borgere og patienter.
Projektet indeholder også en etisk dimension, der handler om at gøre den enkelte medarbejder i stand til at kunne håndtere plejen af svært overvægtige med respekt. Projektet indeholder endvidere opkvalificering af forflytningsvejledere og plejepersonalet.
Dommerkomiteen lægger vægt på, at der på baggrund af en professionel og nytænkende indsats er udviklet bredt anvendelige metoder, som efterspørges i branchen. Derfor vil dommerkomiteen gerne belønne Stevns Kommune, Sundhedsafdelingen, med ArbejdsmiljøPrisen 2009 i kategorien Muskel og skeletbesvær."
FAKTA
Konsulentfirmaet Plambech & Bøgedal har bistået de to kommuner med at gennemføre projektet. Lene Plambech & Gitte Bøgedal indhentede eksisterende viden på området bl.a. elektronisk og ved studiebesøg hos forskere og ved praktiske erfaringer i USA og England.
I projektet indgik et studiebesøg i England for et par forflytningskoordinatorer fra Stevns og Faxe kommuner.
Lene Plambech og Gitte Bøgedal sælger også bøger og tilbyder undervisningsforløb.