23948sdkhjf

Løfteudstyr giver færre skader

Forflytning: Alligevel er det svært at få indført den nye teknologi på plejehjem, viser amerikansk forskning
Et forskningsprojekt på seks amerikanske plejehjem har vist, at skader som følge af patientforflytninger blev bragt ned med op til 79 pct. ved indførelse af løfteudstyr.

Alligevel er det en udfordring at få indført den nye teknologi. Det fortalte en amerikansk forskningsdirektør, prof. Jim Collins, på et internationalt forskningssymposium om arbejdsulykker og sikkerhed i DGI-byen, arrangeret af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA og Arbejdsmedicinsk Klinik, Herning.

I USA bruges maskiner til at løfte patienter på kun omkring en procent af alle plejehjem, oplyste professor Jim Collins. I stedet kan plejepersonalet risikere at løfte selv meget tunge patienter på op til 150 kg – noget man ikke vil byde selv den mest hårdføre industriarbejder, mente Jim Collins.

Så der er god grund til at indføre metoder til forbedring af det fysiske arbejdsmiljø, påpegede Jim Collins og forklarede:

“I et forskningsprojekt afprøvede jeg og mine kolleger godkendte maskiner til at løfte patienter. Det nedbragte plejepersonalets skader med mellem 35 og 70 pct. Skaderne kom typisk som følge af forkerte løft af patienter i forskellige situationer, som fx at vende patienter i sengen, hjælpe dem ud af sengen og hjælpe ved toiletbesøg. Derudover fandt vi, at de direkte omkostninger til behandling og lønkompensation blev reduceret med 88 pct."

Alligevel er det ikke nødvendigvis nemt at ændre traditionelle arbejdsprocesser til fordel for nye teknologier og få et forbedret fysisk arbejdsmiljø for plejepersonalet, forklarede Jim Collins.

Selvom man ved, at løfteudstyret virker, og selvom det er en meget synlig teknologi og umiddelbart indlysende, at det kan give skader at løfte tunge patienter, så kan det alligevel være op ad bakke at få plejepersonalet til at anvende det, påpegede han.

“At bruge maskinerne tager nemlig mere tid og er besværligt i forhold til ikke at bruge udstyret. Og det er et par af de store barrierer for at indføre dem," sagde Jim Collins og fortsatte lidt provokerende:

“Vores problem som forskere er, at vi "sælger" arbejdsløsninger, som folk umiddelbart ikke ønsker. Til forskel herfra kan jeg nævne internet- og mobilteknologi, som er eksempler på teknologier, alle ønsker at tage i brug, fordi det er cool."

Jim Collins forskningsarbejde med løfteudstyr har for nyligt resulteret i en national bevilling på 1,6 milliarder kroner til opsætning af løfteudstyr på samtlige veteransygehuse i USA.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087