23948sdkhjf

Vikarer behøver ikke være så dyre

Arbejdsmiljø: Og de kan afhjælpe, at medarbejdere slides op for tidligt
"Enkeltmandsprojekterne bliver kun så dyre, fordi de ikke løses ordentligt." Sådan lyder meldingen fra Vikarbureauet PUS på baggrund af de mange sager, der har været i pressen, om borgere på enkeltmandsinstitutioner eller i sommerhuse med et stort ansat personale. Ofte to ad gangen. En problemstilling som Socialministeriet nu vil undersøge nærmere.

PUS oprettede sidste år friplejebocentrene Egebo i Nykøbing Sj. og Stentoft ved Kolding, hvor de allertungeste psykisk syge bor i egne lejligheder.

“Mange af beboerne er også voldsomme og har brug for to personaler hele tiden, når de kommer. Men i modsætning til de projekter, vi hører om, hvor borgerne ikke udvikler sig, får vores beboere det lige så stille bedre, fordi vi giver dem et værdigt behandlingstilbud og hjælper dem på deres egne betingelser. Det giver dem et mere værdigt liv, og det betyder også, at de holder op med at have brug for så meget personale," siger Nina Nielsen, faglig chef i PUS.

Det høje sygefravær siger alt om, at situationen ikke er holdbar, men sådan behøver det ikke at være, mener Nina Nielsen.

Prisen for enkeltmandsprojekter hos PUS er mellem 3.180.000 og 3.600.000 kroner årligt, mens en plads på Egebo eller Stentoft koster mellem 900.000 og op til 5.700.000 kroner årligt. Dog er prisen på 5.700.000 kroner kun i opstartsfasen, og den falder hurtigt igen, samtidig med at borgeren får det bedre.

“Udover at vi er meget billigere end flere af de andre tilsvarende projekter, er den største fordel, at vi gør meget mere end at opbevare og passivisere beboerne. Vi skræddersyr vores tilbud til dem og hyrer det personale ind, der er bedst kvalificeret til den enkelte opgave," fortsætter Nina Nielsen.

Udover beboernes private netværk har også personalet i Retspsykiatrisk Kompetence Team og især på Frederiksberg Kommune bemærket, at beboerne har fået det meget bedre. Frederiksberg Kommune efterspørger ligefrem, om PUS ikke opretter flere centre til andre beboere også.

Pt. har Pus hjulpet 12 i akutte forløb i deres egen lejlighed eller på en institution og 11 i PUS" egne boliger.

Fordel at have vikarer

Et af særkenderne ved både Egebo og Stentoft er nemlig, at kun lederen er fastansat. De øvrige medarbejdere er ansat på vikarbasis, men indgår i faste teams på centrene, så der er kontinuitet for beboerne. Det, at de er ansat på vikarbasis, betyder, at de er mere fleksible. Eksempelvis kan de bedre end en fastansat blive længere tid en dag eller tage mange vagter i en bestemt periode, hvis en borger har brug for det.

Det betyder også, at hvis en medarbejder er ved at blive lidt slidt, fordi det er hårdt arbejde, er det helt legalt at bede om at få vagter et andet sted i en periode. Derfor bliver personalet aldrig brændt ud og er næsten aldrig syge.

Vi kan også udskifte personalet undervejs, i takt med at beboeren udvikler sig. I starten har vedkommende måske mest brug for en, der er god til at sætte grænser, og længere henne i forløbet er det måske bedre med en, der er god til de nære relationer. På den måde kan vi hele tiden give den enkelte beboer det, vedkommende har mest brug for," siger centerleder på Egebo, Anette Sams.

Både Anette Sams og Nina Nielsen er enige om, at det vigtigste er den indstilling, personalet har til beboerne, og at de er der, fordi det var det job, de helst ville have - for ellers havde PUS skaffet et andet vikariat til dem.

“Vi tror på, at livet ikke slutter her, og at der er et bedre liv for dem alle sammen. Og vi kæmper med dem, for at de får det bedre og lytter til dem, hvis de har nogle ønsker. Selv de allerdårligste psykisk syge har deres klare øjeblikke, hvor de kan fortælle, hvad de gerne vil have. I tæt samarbejde med beboeren og dennes netværk finder vi frem til den enkeltes drøm og livskvalitet. En proces som kan tage meget lang tid og kræver tålmodighed," siger Anette Sams.

Om PUS

Vikarbureauet har eksisteret siden 2000 og løser alle typer opgaver i psykiatrien. Herudover har PUS i 2008-2009 oprettet friplejebocentrene Egebo og Stentoft med pladser til henholdsvis fem og seks beboere.

På grund af PUS" gode erfaringer i psykiatrien og konkurrencedygtige priser, er PUS netop blevet valgt som førsteleverandør i socialpsykiatrien i hele Nordjylland, ligesom PUS sammen med andre leverandører også leverer vikarer i Region Midtjylland og Region Sjælland, både i hospitals- og socialpsykiatrien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093