23948sdkhjf

Hårdt at være i skudlinien

Aabybro Plejehjem har fået påpeget alvorlige fejl og mangler ved det årlige tilsyn. Det er hårdt for arbejdsmiljøet at komme i den offentlige gabestok, men tilsyn er en klar fordel alligevel, mener direktøren for Danske Diakonhjem
Det var ikke sjov læsning, da Embedslægsinstitutionen i Nordjylland i foråret sendte rapporten fra det årlige tilsyn til Jammerbugt Kommune. For andet år i træk var der alvorlige problemer på Aabybro Plejehjem.

Det er håndteringen af medicin, som embedslægen i rapporten kalder decideret farlig for beboerne. Og direktør for Danske Diakonhjem, Emil Tang, vedkender sig uden tøven kritikken.

"Vores dokumentation har ikke været, som den skulle, og sådan noget er bare ikke i orden. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om," fastslår han.

Ifølge rapporten har der på Aabybro Plejehjem ikke være overensstemmelse mellem den medicin, som beboernes læger har ordineret og det, der har stået i journalerne. Men ifølge direktøren er det i det administrative led, at der er blevet sjusket, og altså ikke i selve medicingivningen.

"Den selv samme dag, som vi modtog rapporten, gik vi alt medicin igennem, og alle beboere har konsekvent fået den medicin, som deres læge har skrevet op til dem. Vi har ikke fået rettet journalerne til, så de har været opdaterede, men heldigvis er det ikke gået ud over nogen," siger han.

Rustne rutiner

Emil Tang tilskriver arbejdsrutinerne den tvivlsomme ære for kritikpunkterne. For rutiner har det med at ruste, og så opstår risikoen for fejl:

"Vi ved godt, at det er verdens dårligste undskyldning. Men vi har ventet på et nyt system, og hele tiden sagt, at det var lige om hjørnet. Og i takt med det har vi glemt fokus og lagt kuglepennen i dagligdagen, og det er selvfølgelig meget uheldigt."

Det nye system blev sat på standby, da Jammerbugt Kommune meddelte, at plejehjemmene selv skulle afholde en del af udgifterne, og siden blev der ikke strammet op på tingene igen.

"Vores personale havde nok at gøre med at få tingene til at hænge sammen, og derfor har vi ikke haft fokus på dokumentationen i tilstrækkelig grad. Det er ikke godt, og jeg indrømmer åbent, at jeg aldrig har set en rapport som den, der kom fra Aabybro. Det er klart, at det giver stof til eftertanke," siger Emil Tang.

Tilsyn giver gode ideer

Direktøren beskriver alligevel tilsynsforløbet som en positiv oplevelse. Selv om det ikke er sjovt for hverken ansatte, ledelse, beboere eller pårørende at havne i medierne på en så alvorlig anklage.

"Her hos Danske Diakonhjem betragter de forskellige tilsynsmyndigheder som samarbejdspartnere, der jo netop skal være med til at påpege, om der er noget, vi kan gøre bedre. Det er de færreste plejehjem, der får rapporter uden nogle som helst anvisninger, og det er jo fordi, at tilsynsmyndighederne ikke kun fungerer som kontrollanter, men også er dem, der giver gode ideer til, hvordan noget kan ændres og blive bedre. Selvfølgelig havde jeg helst set, at der ikke var så alvorlige kritikpunkter i rapporten, men jeg vil da hellere have, at det bliver opdaget end det modsatte," slår han fast.

Men det har været en hård omgang for medarbejderne i Aabybro at stå mål for kritikken. Nogle pårørende har tilkendegivet i medierne, at de vil være mere opmærksomme på, hvordan tingene foregår i Aabybro fremover, ligesom politikerne har sagt, at deres øjne vil hvile lidt ekstra i Aabybro. Og det er svært for medarbejderne.

"Vi erkendte i fællesskab, at det er et ledelsesansvar, så indenfor 24 timer, blev der lavet en nøje plan over, hvad der skulle gøres, så der blev rettet op på samtlige punkter i rapporten. Men selv om vi tager vores ledelsesansvar på os, er det jo stadig medarbejderne, der ikke lige har fået skrevet journalerne, som de burde, og det er de da meget påvirkede af," siger direktøren.

Emil Tang kan godt forså de pårørende, der har givet udtryk for bekymring:

"Var det min egen mor, der boede et sted, som fik sådan en omgang kritik, ville jeg også blive bekymret. Og jeg forstår godt, hvis der er nogle, der lige skal se os an, før de vælger at sende deres pårørende hen til os. Men når det så er sagt, vil jeg fremhæve, at vi har fremragende medarbejdere, der er både omsorgsfulde og omhyggelige. Og det er jo også sådan, at når der har været så hård kritik af et sted, så kan man føle sig endnu mere sikker efterfølgende, for nu er der virkelig styr på det." Danske Diakonhjem ejer 35 institutioner og plejehjem fordelt over hele landet og står derudover for administrationen af yderligere 15 institutioner. I Aabybro har kommunens social- og sundhedsudvalg godkendt den plan, som skal rette op på de alvorlige fejl og mangler. Derudover er socialdirektøren og myndighedschefen udpeget til løbende at følge op på, hvordan det går. Embedslægen kommer på besøg igen senest til september for at afgøre, om der er rettet tilstrækkeligt op på forholdene til, at de alvorlige anmærkninger kan fjernes igen.

FAKTA

Tilsyn

Indtil 2009 fik alle plejehjem mindst to årlige tilsynsbesøg. Fra 2010 er ordningen ændret, så kun de plejehjem, som har fejl og mangler, får besøg året efter. Alle andre springer et år over, før tilsynsmyndighederne igen dukker op.

Alvorlige fejl og mangler:

2009: 50 (5 pct. af alle plejehjem)

2008: 46 (4 pct. af alle plejehjem)

2007: 35 (3 pct. af alle plejehjem)
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11