23948sdkhjf

Omsorg eller samlebåndsarbejde?

Jeg har lige været sammen med 200 social- og sundhedshjælpere. En herlig oplevelse; de boblede af energi, virkelyst og arbejdsglæde. De arbejder indenfor et fag, hvor de gerne vil være med til at gøre en forskel.

Arbejdsglæde og det at levere et godt stykke fagligt arbejde, hvor der er tid til at yde omsorg, er nemlig to meget tæt forbundne størrelser.

Jeg bliver derfor stærkt deprimeret, når jeg gang på gang må konstatere, at mange politikere og arbejdspladser ikke forstår dette.

På trods af mange års arbejde med at forebygge arbejdsmiljøproblemer, uddanne forflytningsinstruktører og anskaffe hjælpemidler, bliver FOA’s medlemmer desværre stadig fysisk og psykisk nedslidte.

Jeg kan eksempelvis nævne, at hvis man er nyansat og arbejder indenfor hjemmepleje- og døgninstitutionsområdet, så er antallet af arbejdsulykker blandt nyansatte højere end indenfor jord og beton, ja faktisk er det højere end indenfor nogen anden branche på arbejdsmarkedet.

Det er også her stigningen i ulykker er størst. Fra 2003 til 2007 fordobledes antallet af arbejdsulykker blandt nyansatte i hjemmeplejen og døgninstitutioner .

Fra fravær til nærvær

Det er også interessant at kigge nærmere på sygefraværet. Sygefravær har nemlig store omkostninger. For den enkelte, som risikerer at blive udstødt fra arbejdsmarkedet, for kollegaerne der skal få hverdagen til at fungere, og for borgerne der alt for ofte må møde nye ansigter. Men det er også rigtig dyrt for samfundet.

I en sygefraværsundersøgelse, som FOA udarbejdede i 2007, regnede vi ud, at sygefraværet svarede til ca. 12.000 fuldtidsstillinger. Det koster samfundet omkring 4,2 mia. kr. – i tabt produktion, vikartimer og administration.

Ifølge samme undersøgelse skyldes hver fjerde langtidssygemelding smerter i bevægeapparatet og hver sjette skyldes stress, så det handler ikke kun om forkølelse og feber, men om arbejdsmiljø: 58 pct. af FOAs medlemmer mener, at arbejdet er både fysisk nedslidende og psykisk belastende.

Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så svært? Der er ikke brug for raketvidenskab men for simple løsninger!

Når man skærer ned på normeringer og ressourcer eller bruger de ressourcer, der er på det forkerte, så får man et dårligt arbejdsmiljø, og det går ud over den omsorg, medarbejderne kan yde. Et eksempel: I 2007 brugte ansatte i hjemmeplejen i gennemsnit 27 minutter på registrering - i 2009 var tallet vokset til 39 minutter. Tiden går fra de ældre og de syge.

Faglighed og arbejdsglæde

FOAs medlemmer brænder for at få lov til at bruge deres faglighed. De har brug for den nødvendige tid til at holde hr. Hansen i gang, så han selv kan blive ved med at knappe sin skjorte eller vaske sig i ansigtet. Selvom det ville være meget hurtigere, hvis medarbejderen bare lige gjorde det selv.

Vi vil gerne være med til at skabe helhed om borgeren lige fra den personlige pleje til snakken om savnet af den afdøde hustru.

Fagligheden kommer med andre ord i klemme, hvis medarbejderen ikke selv får lov til at tilrettelægge sit arbejde og tage beslutninger om, hvad der er behov for i den aktuelle situation.

Tilbage til de 200 social- og sundhedshjælpere som jeg nævnte indledningsvis.

Budskabet fra dem er, at de gerne vil bevare deres arbejdsglæde, og yde den nødvendige omsorg. Men det kræver altså, at der bliver plads til de bløde værdier. Ellers kan de jo lige så godt være ansat på fabrik med akkordarbejde.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063