23948sdkhjf

SOSU’er skifter ofte job

Undersøgelse: Hver tredje eller næsten 35.000 SOSU-ansatte skifter job om året
Op mod 35.000 - svarende til hver tredje - SOSU-ansatte skifter arbejdsplads i løbet af et år. Og det er dobbelt så mange som på resten af arbejdsmarkedet. Det viser en ny stor analyse, som AKF, Anvendt KommunalForskning. har foretaget blandt samtlige SOSU-ansatte over en 10-årig periode.

Den høje mobilitet kan have store omkostninger for de enkelte medarbejdere, for arbejdspladsen og for samfundet, fastslår forskningsassistent i AKF, Helle Bendix Lauritzen, som er en af forskerne bag analysen.

Når SOSU-ansatte skifter job, er det fordi de er utilfredse med arbejdsmiljøet og trives dårligt. De peger fx på skæve arbejdstider, tidspres og problemer med at nå deres kerneydelser, utilfredshed med ledelse eller samarbejdsproblemer med kollegerne.

Psykisk arbejdsmiljø

“Det er helt centralt at have fokus på trivsel og psykisk arbejdsmiljø, hvis flere SOSU-medarbejdere skal motiveres til at holde fast i deres job og deres fag. Det er en udfordring for kommunerne og regionerne i de kommende år," siger Helle Bendix Lauritzen.

Langt de fleste skifter til et andet job inden for SOSU-faget. 22 pct. af de ansatte bliver i en SOSU-stilling og skifter fx bare fra ét plejehjem til et andet eller fra sygehus til hjemmepleje.

Det er bemærkelsesværdigt, at så mange vælger at blive i det offentlige og i faget. Men der er også en gruppe, som enten skifter til et job uden for faget – eller trækker sig helt tilbage fra arbejdsmarkedet.

“Det kan have omkostninger for arbejdspladserne, hvis de hele tiden skal rekruttere og oplære nye medarbejdere.

Det kan også være et tab for både den enkelte SOSU-medarbejder og for samfundet, hvis deres uddannelse og arbejdserfaringer ikke bliver udnyttet, fordi de forlader faget i utide," påpeger forskningsassistent i AKF, Britt Østergaard Larsen, som også står bag analysen.

FAKTA om

SOSU-undersøgelsen

SOSU-ansatte består af social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere og ikke-uddannet personale. De er bl.a. ansat på plejehjem, døgninstitutioner, hospitaler og i hjemmeplejen.

Undersøgelsen er bl.a. baseret på registeroplysninger fra Danmarks Statistik for samtlige ansatte i SOSU-stillinger i perioden 1997-2006.

Der er desuden foretaget 30 dybdegående interview med SOSU-personale fra kommuner og regioner samt en spørgeskemaundersøgelse blandt 3.000 offentligt ansatte, herunder ansatte i SOSU-stillinger.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079