23948sdkhjf

Nedtrapning fra konfliktstof

Trivsel på arbejdspladsen lykkes selvsagt ikke med dagligdags konflikter og skænderier. Og uden trivsel går det ud over de gamle, som har brug for pleje. I dette nummer af NyhedsInformation er der mange gode bud på at løse konflikter. Der er grund til at tage de bud alvorligt - om ikke for andet så af hensyn til de gamle.

Lad os se det i øjnene: Vi kommer ikke uden om sparekrav.

Vi kan pive og synge, men kommunernes økonomi har ikke været så presset i flere år som nu. For personalet vil det uundgåeligt give forandringer, og ikke alle er behagelige. Men kynisk sagt er det ikke plejepersonalet, vi skal have så ondt af. De klarer sig nok. Hvad værre er, at en masse gamle mennesker bliver udsat for småsure, umotiverede og opfarende plejere, hvis vi giver frit løb til de konflikter, som næsten uundgåeligt vil følge nye sparekrav og andre forandringer.

Ubehandlede konflikter kan give dårligt socialt fællesskab, lav trivsel, stress og mobning.

Det er der også sat tal på i dette nummer, men lad os her fokusere på løsninger: Blandt de vigtigste løsninger er medindflydelse på de forandringer, som nu skal ske. Interne skænderier vil altid følge, når ting bliver trukket ned over hovedet på folk – selv om ledelsen kan blive nødt til det i nogle sammenhænge. Vi skal også diskutere konflikter mere, end vi har gjort det før, for der er ikke tradition for at tale om konflikter i plejen.

I dialogen ligger en nøgle gemt, for tit er det små ting, som eskalerer til en konflikt – og små ting kan nemmere løses end store problemer. Det betyder, at personalet også selv har et ansvar for at se konflikterne i øjnene.

Og endelig er det nu, at lederen skal søge efteruddannelse i konflikthåndtering, hvis det ikke er sket før. Vi kan ikke tilkalde en konsulent hver gang, det går galt, selv om det kan være nødvendigt i nogle sammenhænge. I årevis og i særdeleshed efter kommunalreformen har forandringer trappet konflikterne op i plejen. Et langt stykke hen ad vejen vælger vi dog selv, om forandringer skal være konfliktstof. Tiden er inde, hvor vi skal begynde en nedtrapning fra konfliktstof med alle de midler og metoder, som vi har til rådighed.

DET MENER NYHEDSINFORMATION
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063