Charter for flere kvinder i ledelse
Torsdag 12. august underskriver rådmand Thomas Kastrup-Larsen Ligestillingsministeriets Charter for flere kvinder i ledelse. Chartret er en af Ligestillingsministeriets tiltag, der skal få flere kvinder i ledelse både i det offentlige og på private virksomheder.
Ligestillingsudvalget betjenes til daglig af forvaltningen for Sundhed og Bæredygtig Udvikling, der som den eneste forvaltning i kommunen har en kvindelig direktør, nemlig Bente Graversen.- Det er vigtigt, at vi hele tiden er opmærksomme på at fremme ligestillingen, siger Bente Gravesen, direktør i forvaltningen for Sundhed og Bæredygtig Udvikling, fordi en mere lige fordeling af lederstillingerne mellem mænd og kvinder, betyder, at alle ressourcer kommer i spil og bliver udnyttet.
Kønsligestillingspolitik og ledelsesudvikling
Aalborg Kommunes Kønsligestillingspolitik har temaet Kvinder i ledelse som fokusområde, og der er nok at gå i gang med. I kommunen er der kun 9 kvinder på de allerøverste lederniveauer kontra 27 mænd. Målsætningen er at skabe en god balance mellem andelen af kvindelige og mandlige ledere i kommunens øverste administrative ledelse. For at sikre en helhedsorienteret indsats, sammentænkes aktiviteter, der knytter de kvindelige lederes karriereudvikling med Aalborg Kommunes øvrige ledelsesudviklingstiltag. Målsætninger for Charter for flere kvinder i ledelseFormålet med charteret er:• At sikre, at kvinder og mænd har lige muligheder for at gøre lederkarriere.• At igangsætte konkrete, målbare indsatser i virksomheder og organisationer for at øge andelen af kvinder i ledelse på alle niveauer.• At offentlige og private virksomheder bruger alle talenter.
Allerede i gang
Aalborg Kommune har allerede taget hul på opgaverne. I øjeblikket gennemføres en miniundersøgelse af muligheder og barriere for kvinder i topledelse i form af 12 interviews med kvinder i lederstillinger i Aalborg Kommune. De 12 interviews er med hhv. kvinder i topledelsen samt kvinder, som er ledere i ledelseslaget under topledelsen. Hensigten er at indsamle de kvindelige lederes oplevelser og erfaringer samt forslag til handlinger for at fremme kvinder i den øverste ledelse. Resultaterne fra interviewene danner grundlag for en rapport til direktørgruppen. Rapporten udarbejdes med henblik på at synliggøre og drøfte behovet for tilpasninger og udvikling i forhold til organisering, ledelse samt øvrige relevante faktorer for kvinder i topledelse.
Netværk for kommende topledere
Endvidere igangsættes et netværk for 20-25 kvinder, der er motiveret for topledelse i Aalborg Kommune. Der er tale om en mangfoldig målgruppe af nuværende kvindelige ledere og andre personer, der er nysgerrig på, motiveret for og engageret i topledelse. Netværket mødes til to temamøder i 2. halvår af 2010 med indlæg fra eksterne foredragsholdere. Herefter planlægges mødeaktiviteten for 2011. Netværket udgør desuden en tænketank for det videre arbejde med at få flere kvinder i topledelsen. Netværket drives og faciliteres af HR-enheden.
Fakta om Charter for flere kvinder i ledelse
På nuværende tidspunkt har 107 virksomheder underskrevet Charteret herunder i alt 4 kommuner: Århus, København, Nyborg og Furesø - af virksomheder kan nævnes LEGO, Nykredit, Post Danmark, DSB, HK.