23948sdkhjf

Redskaber til bedre måltider til de ældre

Måltiderne til ældre – både hjemmeboende og på plejecentrene – skal have et løft. Det er målet med Servicestyrelsens projekt "God mad – Godt liv". Projektet er sat i gang i Servicestyrelsen og har bl.a. til formål at kortlægge opskriften på det gode måltid til ældre. Det vil bl.a. resultere i udviklingen af "Måltidsbarometeret" og en bytte-job-ordning kaldet "Tallerkenen rundt".
Fem projektkommuner har bidraget til udvikling og test af en række redskaber, der skal inspirere landets kommuner til, hvordan de kan levere bedre måltider for deres ældre borgere. En af de kommuner er Kerteminde, hvor Lindhøj Plejecenter ligger.

“Ved at deltage i projekt God mad – godt liv får vi nogle redskaber, som kan løfte vores måltider op på et endnu højere niveau. Og hvis projektet kan bidrage med at sætte ernæring på dagsordenen, støtter vi meget gerne op omkring det. Derudover er det jo en mulighed for også at styrke det tværfaglige samarbejde mellem køkken og plejecenter," forklarer Pia Hansen, som er teamleder for madservice på Lindhøj Plejecenter.

“Det skal være mere tydeligt, hvordan både plejepersonalet og køkkenet kan bidrage til at give borgerne en bedre måltidsoplevelse," fortsætter Pia Hansen - og fremhæver, at projektet allerede har skabt et større engagement blandt medarbejderne og energi til at trække i arbejdstøjet.

Praktikordning

Servicestyrelsen udarbejder med bistand fra Deloitte Business Consulting bl.a. konceptet "Tallerkenen rundt", som er en praktikordning, hvor produktionskøkkener, plejecentre og hjemmepleje får indsigt i de tværfaglige aspekter af måltidssituationen. "Tallerkenen rundt" er en praktikordning rettet mod medarbejdere fra både produktionskøkkener, plejecentre og hjemmeplejen.

“Praktikordningen giver medarbejderne mulighed for at følge en mentor hos en given samarbejdsenhed og komme hele vejen rundt om tallerkenen lige fra tilberedning til de ældre borgeres maver. Praktikordningen kræver få ressourcer, og praktikanterne skal kun påregne samlet set en halv arbejdsdag til gennemførelse af både praktik, refleksion og evaluering," siger Vibeke Høy Worm, projektleder hos Servicestyrelsen.

Et andet redskab, som udvikles i forbindelse med projekt God mad – Godt liv er Måltidsbarometeret, der er et redskab til at vurdere kvaliteten af måltidssituationer for ældre borgere.

Måltidsbarometeret kan på en enkel og lærerig måde hjælpe med at give en indikation af kvaliteten af måltiderne til ældre. Det giver en øget indsigt i og status på, hvordan der arbejdes med måltider til ældre på tværs af køkkener, plejecentre og hjemmeplejedistrikter.

“Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at måltidsbarometeret først og fremmest er baseret på lederes og udvalgte medarbejderes egne subjektive oplevelser, og derfor kan redskabet kun give en indikation af og ikke et udtømmende billede af, hvordan der arbejdes med måltider," siger Vibeke Høy Worm.

Hun peger på, at Måltidsbarometeret derfor heller ikke skal anvendes som et kontrolredskab, men i stedet danne udgangspunkt for dialog, udvikling og læring i forbindelse med at løfte kvaliteten af måltiderne for ældre borgere.

Redskaber

På baggrund af bidrag, inspiration og erfaringerne fra Roskilde, Kerteminde, København og Mariagerfjord Kommune vil følgende redskaber i efteråret 2010 bl.a. blive lanceret til inspiration for alle landets kommuner:

• Guide til udarbejdelse af en mad- og måltidspolitik.

• Redskab til kvalitetsvurdering.

• Redskab til ernæringsterapi.

• Inspirationsguides til produktionstiltag for at højre kvaliteten af den mad, der produceres.

• Inspirationsguide til produktionsform, emballage og transport til madservice.

• Pjecer og guides vedr. mad og måltider til ældre småtspisende.

• Idékatalog til det gode måltid, bl.a. med forslag til indretning af fysiske rammer, borddækning m.v.

• En række redskaber til at styrke daglig praksis i køkkenet og plejen bl.a. med forslag til indretning af fysiske rammer, borddækning m.v.

• Uddannelsesinititiver til at styrke viden og praksis.

Man kan læse mere om projektet God mad – Godt liv på Servicestyrelsens hjemmeside: http://godmadgodtliv.servicestyrelsen.dk

De redskaber, der udvikles i forbindelse med projektet, vil også være at finde på hjemmesiden i løbet af efteråret.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079