23948sdkhjf

Fremtidens baderum er fleksible

Baderum for alle: Det kan blive en kostbar omgang, hvis ældre badeværelser på plejehjem og i ældreboliger skal bringes op til dagens standard i forhold til borgernes ønsker og regler om arbejdsmiljø for hjælpere og ansatte
I projekt "Baderum for Alle" er der kigget på løsninger til at optimere eksisterende baderum med et multimodul og gøre mere for at forberede boliger til skiftende behov.

I samarbejde med Århus Kommune og Teknologisk Institut er Syddansk Universitet og partnerne i Baderum for Alle ved at indrette et baderum efter projektets principper på Lokalcenter Skelager.

“Her er toiletterne ikke tidssvarende, og derfor bliver det nu testet, om det kan betale sig at bruge vores løsning i stedet for at bygge nyt," siger Marianne Harbo Frederiksen, lektor på Institut for Industri og Byggeri på Syddansk Universitet.

Multimøbel

Løsningen er et multimøbel, hvor alle funktioner som toilet, håndvask, armstøtte og evt. brus er samlet i et modul, der frigiver plads i resten af rummet.

“Århus Kommune laver en cost-benefit-analyse i forbindelse med afprøvningen, og vi har søgt Socialministeriet om midler til at indrette flere af lejlighederne efter vores koncept, så kommunen og vi får et bedre grundlag til at vurdere, om det rent faktisk kan betale sig," siger Marianne Harbo Frederiksen.

Det er trange tider ude i kommunerne, og hver en krone bliver vendt og drejet, når der skal investeres i nye bygninger eller ombygninger. Derfor skal argumenterne være på plads, når en kommune skal hoppe med på nye tiltag.

“Vi har udviklet et skema, hvor både producenter og kommunerne kan se, om det kan betale sig at bruge tid og kræfter på et nyt produkt til f.eks. et baderum. Skemaet kobler, hvor stor betydning et nyt produkt har for borgeren, og hvor stor grad af selvhjulpenhed produktet kan medføre. Især det sidste er et parameter for trængte kommuner, der gerne vil spare timer til personalet," siger Marianne Harbo Frederiksen.

Varieret rumstørrelse

I koncept ABC, som projekt Baderum for Alle har udviklet, er der fokus på brugernes situationer, uden dog at underkende hjælpernes arbejdsmiljøkrav. Konceptet handler om at kunne variere rumstørrelse og indretning over tid, så baderummet kan ændres i forhold til nye brugeres funktionsnedsættelser eller følge én brugers funktionsmæssige udvikling og øvrige personlige behov.

I forbindelsen med udarbejdelsen er Marianne Harbo Frederiksen stødt på flere overraskende opdagelser.

“Det kom bag på mig, hvor lidt de enkelte "kasser", anlæg og drift, i kommunerne taler sammen. Anlæg kan godt i forhold til besparelser tage beslutninger, der går ud over arbejdsforholdene for de ansatte, altså driften. For eksempel ved at forberede til en lift i hele boligen, men så spare den væk i baderummet, hvilket i det daglige kan gøre hjælpen til rutiner i baderummet vanskelig og tidskrævende," påpeger hun.

Wellness på plejehjemmet

Interviewundersøgelser viser, at den type ældre, der kommer i en ikke så fjern fremtid, ikke bare vil lade sig nøje med et bad som en praktisk og nødvendig foranstaltning – der må gerne være noget nydelse ind over.

“Vi er godt klar over, at vi får svært ved at overbevise kommunerne om, at der skal mere wellness ind på plejehjemmene, når de skal holde sig inden for budgettet. Her mangler vi nogle undersøgelser, der kan gå ind og dokumentere effekten ved wellness i forhold til f.eks. mere tilfredse ældre, der ikke er så plejekrævende, siger Marianne Harbo Frederiksen.

I projektet har man også kigget på muligheden for at flytte badefaciliteterne ud i et større fælles baderum, bl.a. med indgange fra de enkelte boliger, så baderummet bliver samlingssted, og hvor der også er tænkt wellness med spa og massage ind.

Det sidste halve år af projektet er blevet brugt på at udvikle mock-ups af udvalgte baderumskoncepter, der er blevet identificeret gennem brugerundersøgelser og en stor designworkshop for brugere, producenter og offentlige forvaltere.

Projekt "Baderum for Alle" bliver afsluttet med en konference efter endt projektperiode januar 2011, hvor alle resultater bliver lagt frem for interesserede.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.459