23948sdkhjf

HVAD ER MENINGEN?!- For syv Søren!

Syv skarpe til Ældremobiliseringens formand Knud Kingo Christensen, som mener, det er urimeligt, at de ældre via nedskæringer skal betale for de rige. Det skulle ifølge Ældremobiliseringen ske ved, at regeringen vil fastfryse overførselsindkomsterne – og samtidig har indført skattelettelser. Men er det ikke de ældre, som bidrager mest til den største gruppe blandt de rige i Danmark? Det mener i hvert fald Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som på linje med Ældremobiliseringen bl.a. via personsammenfald selv har tætte bånd til fagbevægelsen og Socialdemokratiet.
1) Du mener ikke de ældre skal betale for de rige, Knud Kingo Christensen. Men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har konstateret, at de ældre er mest formuende, fordi 50-59 årige er overrepræsenterede blandt de rigeste, da den gruppe udgør næsten 1/3 af de rigeste – og kun 14 pct. i resten af befolkningen. Samtidig er 60-69 årige overrepræsenterede blandt de rigeste. Så helt ærligt - hvem er det, som har brug for hjælp?

“Vi mener, de svageste ældre er dem, som har brug for hjælp. Der er en meget stor gruppe, som ikke har meget andet end folkepension at gøre godt med. Og det er dem, som vi skal hjælpe. Det er rigtigt, at der er mange ældre, som har store formuer. Men man har det med at gøre ældre til en stor, grå masse. Og så glemmer man, at der er store forskelle."

2) Hvis de svageste ældre er de mest udsatte, som vi skal hjælpe – er det så ikke de rigeste ældre, der skal betale til dem – og så samtidig have beskåret deres ydelser og overførselsindkomster?

“Nej, ikke når det gælder folkepensionen. Vi har besluttet, at når folk har været måske 40 år på arbejdsmarkedet, så skal man også have lov til at kunne forvente en folkepension. Og det skal ske uanset, hvordan man har forvaltet sine pund i løbet af arbejdslivet."

3) I siger også et generelt nej til forringelser for pensionister. Når Mærsk McKinney Møller en gang ikke kan klare sig fysisk mere – skal han så stadig have gratis hjemmehjælp og måske rengøring i et måske 700 kvadratmeter rigmandshus – og det på det offentliges regning?

“Der gælder det samme for Mærsk McKinney Møller. Vi har lavet vedtagelser om retten til hjemmehjælp, og der skal ikke gøres forskel på nogen. Når han ikke kan klare sig selv mere, så er det i orden, at der måske hver tredje uge kommer en social- og sundhedshjælper – ganske som det vil ske for alle andre. Man skal jo huske på, at det er noget, som man skal visiteres til. Man får ikke bare hjemmehjælp automatisk."

4) Mange ældre har enorme friværdier fordi deres huse er betalt ned. Skal det heller ikke have indflydelse på overførselsindkomsterne – selv om de i princippet populært sagt blot kunne æde mursten - og tage afdragsfrie lån til at betale regningen for hjælpen med?

“Det synes jeg ikke. Der skal ikke tages andre forbehold, end at man også som ældre stadig skal betale skat af eksempelvis store renteindtægter. Hvis skattesystemet er fornuftigt indrettet, så er det også stadig de bredeste skuldre, der skal bære mest."

5) Hvordan vil I sikre, at de svageste ældre ikke kommer til at lide under, at mange rige ældre får gratis, offentlige ydelser, som de dybest set ikke har brug for - idet de selv har mulighed for at betale?

“Vi skal se helt anderledes på det og regulere tillægspensionerne op. De er netop indkomstafhængige. Så har man et fast grundbeløb i en garanteret folkepension - og vi får mulighed for at hjælpe dem, der virkelig trænger til det."

6) Den ældre befolkning stiger eksplosivt de næste 20 år. Forventer I, at man kan fastholde eller udbygge serviceniveauet for de ældre på den baggrund, hvor stadigt færre på arbejdsmarkedet skal betale til stadigt flere ældre på pension og i plejesektoren?

“Vi kan jo ikke sige, hvordan økonomien udvikler sig, og selvfølgelig skal økonomien hænge sammen. Vi vil blot undgå situationer, hvor økonomien bliver så stram for de mest udsatte pensionister, at de skal til at overveje, om der eksempelvis er råd til en julegave til barnebarnet."

7) Ældremobiliseringen har en stor socialdemokratisk repræsentation med eksempelvis en Lillian Knudsen fra det forhenværende Kvindeligt Arbejderforbund samt tidligere sundhedsminister Arne Rolighed i bestyrelsen. Betyder det, at I vil indstille beskydningen mod forringelser – også for de rige ældre - hvis en socialdemokratisk regering af økonomiske grunde bliver tvunget til at skære i overførselsindkomster til de rigeste ældre?

“Vi er IKKE en socialdemokratisk organisation. Vi er partipolitisk neutrale. Og den politik, som vi har nu, vil vi have, uanset hvilken regering der måtte komme til."

Ældremobiliseringen er et samarbejde mellem Danske Pensionister, LO Faglige Seniorer, Pensionisternes Samvirke og Sammenslutningen af Pensionistforeninger i Danmark. Organisationerne i Ældremobiliseringen repræsenterer tilsammen omkring 1040 foreninger med flere end 410.000 medlemmer, individuelt såvel som kollektivt indmeldte. Alle medlemmer er 60 år eller mere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095