23948sdkhjf

Læger: Tolke er en forudsætning

Lægeforeningen opfordrer til, at retten til betalt tolkning i sundhedsvæsenet friholdes fra de besparelser, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om på tolkeområdet i den nye Genopretningspakke. I modsat fald risikerer patienter forkert eller utilstrækkelig behandling.

 

Et nødvendigt redskab

Professionelle tolke er en forudsætning for, at lægen får de nødvendige oplysninger om patientens symptomer og helbred. Ved at sløjfe retten til betalt tolkning er der stor risiko for, at udenlandske patienter ikke får samme sundhedstilbud som andre, og det strider mod Sundhedslovens bestemmelser om let og lige adgang til sundhedsvæsenet.

"Hvad skal lægen stille op, hvis en patient ikke vil eller ikke kan betale for en tolk? Det stiller lægen i en meget ubehagelig situation. Læge og patient skal kunne forstå hinanden. Ellers stiger risikoen for, at patienten får en forkert eller utilstrækkelig behandling. Lægen har heller ikke mulighed for på forsvarlig vis at sikre sig, at han har patientens samtykke til at indlede en behandling", siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

 

Familiemedlemmer som tolke

Lægeforeningen forudser, at betaling for tolke kan få nogle patienter til at anvende familiemedlemmer som tolke.

"Det er ikke en holdbar løsning. Alle patienter skal kunne tale med deres læge i fortrolighed. Desuden er der særlig etiske problemer, hvis man inddrager børn i at tolke for forældre. De skal ikke involveres i samtaler om emner, som i mange tilfælde vil opleves om belastende", siger Mads Koch Hansen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101