FOA lægger sag an mod handicappet
En ulykkelig sag
FOA har stævnet en handicappet mand for fyring af en gravid handicaphjælper. Sagen er ulykkelig for alle parter, men FOA fastholder, at alle lønmodtagere er beskyttet mod opsigelse på grund af graviditet. Og da den pågældende handicappede ikke har villet acceptere gravides lovbestemte beskyttelse, har forbundet derfor ikke kunnet se anden udvej end at få en retlig afgørelse.
"Parternes advokater har aftalt ikke at udtale sig om sagen, så længe retten arbejder, men nu hvor den handicappede har udsendt en pressemeddelelse om, at vores medlem, som har arbejdet hos ham siden 2007, og som i alt har 10 års erfaring som handicaphjælper, ikke er i stand til at klare sit arbejde, ikke kan samarbejde med andre, er ondskabsfuld og åbenlyst pjækker, så må jeg gå ud fra, at denne aftale ikke længere eksisterer", siger Dennis Kristensen, formand for FOA, og fortsætter:
Mange anklager
"Jeg er stærkt overasket over disse mange anklager, som ikke tidligere har været fremført under det lange sagsforløb. Så vidt jeg kan se handler sagen da også alene om, hvorvidt det er lovligt i Danmark at fyre en medarbejder på grund af graviditet, og det er det ganske klart ikke. Men når det så er sagt, så vil jeg gerne understrege, at vi finder sådanne sager dybt ulykkelige for alle parter".
Folketinget gennemførte fra 1. januar 2009 en ny ordning for handicaphjælp, som indebærer, at den handicappede kan overgive arbejdsgiveransvaret til en borgerstyret forening, en privat virksomhed eller en nærtstående.
I denne sag har den handicappede valgt at beholde arbejdsgiveransvaret, og kommunen har vurderet, at den handicappede havde forudsætningerne for at kunne være arbejdsgiver med alt, hvad det indebærer.
"Vi er naturligvis kede af, at lægge sag an mod handicappede. Men som systemet er i dag, står vi en situation, hvor der ikke er andre muligheder. Og FOAs udgangspunkt er, at vores medlemmers rettigheder ikke skal forringes på grund af Folketingets fejltagelse", slutter Dennis Kristensen.