23948sdkhjf

Svært at finde en model for offentligt-privat samarbejde

Innovation: Ambitionerne om at skabe arbejdspladser i Danmark gennem offentlig og privat innovation har lange udsigter. Det indtryk efterlader OPI-konferencen, som fandt sted på Health & Rehab 2010 i Bella Center
OPI-konferencen henvendte sig til innovatører i den offentlige og private sektor for at diskutere, hvordan man kan inspirere hinanden til udvikling af den fremtidige velfærdsteknologi, der også kan skabe nye arbejdspladser i Danmark.

Hvordan skal det offentlige og private samarbejde fungere i fremtiden, for at der skabes nye produkter indenfor eksempelvis sygehusvæsenet og ældresektoren, hvor manglen på hænder gør nytænkning og udvikling bidende nødvendig?

Jakob Pedersen, projektleder på Regionssygehuset i Randers, efterlyser en innovationsstrategi og -model.

Han har siden februar 2008 stået i spidsen for et projekt, der skal udvikle en ny intelligent sygehusseng, som netop bygger på et samarbejde mellem offentlig og privat innovation – OPI projekt.

Projektet har brugt halvandet år på at finde ud af, hvordan samarbejdet skal foregå. Spørgsmål som - hvem søger patent? Hvad med fortjenesten, når produktet er udviklet? Hvad med kunde-leverandørforholdet? Hvornår er noget fortroligt? Hvem skal betale for udviklingen af en samarbejdsmodel?

Listen er alenlang over spørgsmål, som skal besvares, før selve produktudviklingen kan gå i gang. Jacob Pedersen efterlyser udviklingen af en innovationsstrategi og en model, som alle kan bruge, så ikke hvert nyt projekt skal bruge ressourcer på at udvikle sin egen samarbejdsmodel.

"Vi har brugt uendelig mange ressourcer og ikke mindst økonomi på at få disse spørgsmål på plads. Indtil videre løber advokatregningen op i 80.000 kr. Blot for at få det juridiske på plads," siger Jakob Pedersen.

Han mener, at en af forudsætningerne er at kunde-leverandør forholdet ophæves. Man må arbejde på at forstå hinandens behov og erkende værdien i samarbejdet. Plejepersonalets viden er af enorm værdi og skal bruges.

Jakob Pedersen efterlyser et samarbejde i større fora og en bedre dialog mellem regioner og kommuner. Det er ikke hensigtsmæssigt, at man i flere regioner gør forsøg på at udvikle de samme produkter, som det eksempelvis er sket med udviklingen af en intelligent sygehusseng, sengebord eller måske er det hele rummet, der skal være intelligent. Der efterlyses overblik over, hvad der i virkeligheden er i gang af projekter.

Innovative indkøbere

Frank Bill, branchedirektør i DI Service, advarer imod, at det offentlige tror, at de skal løse industriens problemer, og at de skal være eksportvirksomheder.

"Det offentlige skal løse velfærdsmæssige udfordringer. I er ikke sat i verden for at lave innovation - spis brød til. I skal være innovative indkøbere", siger Frank Bill.

Han mener, at der er for lidt "P" i OPI. Alt for mange projekter fokuserer alene på offentlig innovation, hvor man kun laver innovation for sig selv, og den private virksomhed kun bliver leverandør.

"Man skal lade de private virksomheder gøre det, de er gode til. Det vil sige at udvikle og markedsføre. Det er det, de gør hver dag. Alt for ofte ender OPI-projekterne med, at den private virksomhed kun bliver leverandør af "søm og skruer", siger Frank Bill.

Det kan han læse ud af de projekter, som bliver støttet af ABT fonden, hvor han kan se, at de private virksomheder ikke har været med i hele processen med udviklingen af projektformuleringen. Det offentlige tænker eksempelvis, “hvad har vi brug for, og kan vi sælge det videre til et andet hospital." Men markedsføring og udvikling er det, private virksomheder gør hver dag - det er det, de er gode til. De private virksomheder skal allerede med ind i overvejelserne fra starten, hvis samarbejdet skal lykkes," påpeger Frank Bill. Han mener i øvrigt, at der findes udmærkede eksempler på offentlig og privat samarbejde i medicinalindustrien, hvor virksomheder henvender sig til sygehusene og omvendt med henblik på udviklingen og afprøvningen af nye produkter.

Stil de rigtige spørgsmål

Udvikling til fremtiden forudsætter en evne til at stille spørgsmål. Det mener projektleder Jakob Pedersen, at det offentlige er alt for dårlige til. Og her er han på linje med Frank Bill, DI Service, som efterlyser det offentlige som en nytænkende forbruger og indkøber.

De er begge enige om, at plejepersonalets viden er essentiel for udviklingen af nye produkter, og der må findes en måde at bruge den viden på i et samarbejde mellem de to parter.

ABT-fonden – Andvendt Borgernær Teknologi

Fonden er oprettet i forbindelse med finansloven for 2008 som led i en politisk aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Partierne aftalte, at der skal bruges 3 mia. kr. fra kvalitetsfonden til medfinansiering af investeringer i ny arbejdskraftbesparende teknologi og nye arbejds- og organisationsformer i perioden 2009-2015. Fonden har første gang udbetalt penge til projekter på finansloven for 2009. I fondens første leveår har den uddelt 378 millioner kroner til projekter indenfor især sundhedsområdet og regionerne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062