Masser af gode eksempler på kommunal kræftrehabilitering
Sammenhæng mellem sygehus og kommune
Målet med rehabiliteringsindsatsen er klar: Patienterne skal sikres sammenhæng mellem sygehus og kommune og i de kommunale forvaltninger. Folk der har været igennem et hårdt sygdomsforløb skal have den nødvendige hjælp til at komme tilbage til dagligdagen og arbejdslivet.
Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder udtaler:
"Flere overlever kræft, og det betyder, at vi nu skal tænke mere i at hjælpe folk tilbage til livet og dagligdagen efter en kræftsygdom. Der har kommunerne en vigtig opgave, og med opsamlingen på de 11 kommunale projekter er der nu masser af inspiration at hente. Vi skal have de gode eksempler udbredt. Det næste bliver Kræftplan III, som jeg har store forventninger til vil gøre patienters vej mellem sygehus, praktiserende læge og kommunale tilbud endnu nemmere - og i sidste ende forhåbentlig hjælpe folk tilbage til en plads i arbejdslivet."
En række pilotprojekter
De 11 pilotprojekter om kommunal kræftrehabilitering er resultatet af den pulje, der blev afsat i finanslovsaftalen for 2006 mellem regeringen og Dansk Folkeparti. I alt 40. mio. kr. er blevet udmøntet til 15 kommuner i et partnerskab mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet, KL og Kræftens Bekæmpelse.
Formanden for KL's Social- og Sundhedsudvalg Tove Larsen udtaler:
"Der er udfordringer, men også mange muligheder for kommunerne i forhold til at hjælpe kræftpatienter tilbage til en god tilværelse og forhåbentligt også et aktivt arbejdsliv. Det handler i høj grad om at have fokus på de relevante redskaber og værktøjer, som vi kan bringe i spil for at skabe sammenhæng i indsatsen. Med projekterne har vi fået udbygget værktøjskassen, og jeg håber derfor, at de gode erfaringer fra projekterne vil afspejle sig i det kommende udspil til Kræftplan III."
Formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen er også positiv overfor det øgede fokus på kræftrehabilitering og udtaler:
"Vi er glade for, at rehabilitering for kræftpatienter for alvor er blevet sat på dagsordenen for flere end 210.000 patienter lever med en kræftdiagnose. Og en kræftsygdom og behandlingen tærer hårdt på krop og sjæl. Det skal der tages hånd om, og her glæder vi os over de mange gode kræfter projektkommunerne har lagt i arbejdet med rehabilitering af kræftpatienter. Nu skal erfaringer spredes til alle kroge i landet, og vi skal sørge for, at der fortsat sker en betydelig og vigtig forskning og udvikling på området, således at kommuner og almen praksis sammen med sygehuse kan bidrage til, at patienter får et godt liv efter kræftbehandling."
Stor konference
Erfaringerne fra rapporten præsenteres på en konference den 17. marts 2010 på Nyborg Strand, hvor myndigheder, regioner, kommuner, faglige selskaber, interesseorganisationer mv. skal dele viden og erfaring om kræftrehabilitering i kommunerne.
Læs rapporten her