Ny, banebrydende medicin kan forebygge flere knoglebrud
Der er ny hjælp på vej til den halve million danskere, der lider af knogleskørhed. Med blot ét stik to gange om året gør den banebrydende behandling det muligt at nedsætte antallet af brækkede knogler
Mange patienter med knogleskørhed dropper deres behandling, fordi det er for kompliceret at tage medicinen, eller fordi de får kraftige bivirkninger. Lige nu stopper otte ud af 10 patienter helt med at tage deres medicin efter et par år. Konsekvensen af manglende behandling er brud på f.eks. hoften eller rygsøjlen, som fører til et stort tab af livskvalitet for patienten samt øget sygelighed og øget dødelighed.
Bedre effekt
Prolia er en banebrydende behandlingsmulighed, der kun skal gives som en injektion én gang hvert halve år. Det giver en bedre kvalitetssikring af behandlingen, da det er nemmere for patienterne af følge behandlingsinstrukserne.
Samtidig kan de dage være ovre, hvor patienter blev nødt til at tage medicin mod de bivirkninger, de fik af medicinen mod knogleskørhed.
Ifølge overlæge ved Hvidovre Hospitals endokrinologiske afdeling, Jens-Erik Beck Jensen, har Prolia stort set ingen bivirkninger, og så giver det samtidig en særdeles effektiv beskyttelse mod brud faktisk det, man kalder fuld knoglebeskyttelse, oplyser han.
Prolia er et såkaldt biologisk præparat. Studier viser, at sammenlignet med alendronat, som er den medicin, flest patienter med knogleskørhed bliver behandlet med i dag, giver Prolia en signifikant øget knogletæthed på hele skelettet.
I øjeblikket bruger det danske samfund hvert år 1,5 mia. kroner alene på behandling af hoftebrud. Dertil kommer udgifter til alle de øvrige brud, som patienter med knogleskørhed får på f.eks. rygsøjlen, håndled og andre steder på kroppen pga. for lav knoglestyrke og knogletæthed. Alt sammen udgifter som kunne reduceres betydeligt, hvis flere kom i behandling, så knoglebrudene kunne forhindres.