23948sdkhjf

’Smagen af Danmark’ giver fornyet energi til de ældre

På Hjortespring Omsorgscenter ved Herlev er der ingen klagesange om kedelig mad og manglende smag, når beboerne får serveret dagens varme ret – tværtimod
De ældre på Hjortespring Omsorgscenter synger deres hjemstavns glade sange i takt med, at de får serveret egnsretter fra de danske regioner. Retterne er en del af Unilever Foodsolution’s koncept ’Smagen af Danmark’, som puster nyt liv i lokale retter fra Danmarks forskellige landsdele. Og udover at fryde smagsløgene har maden sat gang i tankerne, minderne, snakken og sangen.

“Beboerne elsker det!" er reaktionen fra centralkøkkenet på Hjortespring Omsorgscenter, som har fundet opskriften på, hvordan man får farven tilbage i kinderne på de ældre. På omsorgscenterets Café Hjorten har de siden foråret serveret egnsretterne fra ’Smagen af Danmark’-konceptet, der indeholder menuplaner og opskrifter på klassiske egnsretter med et moderne pift. Og der er hårdt brug for inspiration og nye koncepter i kantine-, plejehjems- og hospitalskøkkenerne.

“Køkkenet kan godt nde på idéer, men det er straks sværere at få engageret personalet og beboerne. Dét er muligt med et koncept som ’Smagen af Danmark’," siger Asta Poulsen, ledende økonoma på Café Hjorten - og fortsætter:

“På et plejehjem skal vi jo ikke blot mætte munde, vi skal også bidrage med livskvalitet, glæde og socialt samvær beboerne imellem. Og her fungerer et mad-tema, som giver beboerne lyst til at dele minder og oplevelser, helt perfekt."

Kanelsnegle og Gilleleje Valsen

Et af de helt store hits på Hjortespring Omsorgscenter var temaet ’Smagen af Sjælland’, som inspirerede personale og beboere til at pynte op med billeder af sjællandske seværdigheder som Den lille Havfrue, Møns Klint og Kronborg Slot. Billederne fremkaldte minder, og snakken gik livligt over traditionelle sjællandske retter som fx ’rullesteg med skorzonerrodsalat’ efterfulgt af typisk sjællænder-bagværk som kanelsnegle, der blev nydt til kaffen ind imellem versene fra bl.a. ’Gilleleje Valsen’.

En af beboerne, Lilly Christensen på 92 år, som er opvokset i København, fortæller om de minder, som konceptet satte i gang hos hende:

“Det er morsomt, som tankerne pludselig kommer på gled. Der, hvor jeg er vokset op, skulle man om søndagen altid have lidt ekstra til frokost. Stegt kylling med kartoer og brun sovs var en rigtig søndagsspise. Vi spiste altid kl. 13 og skulle vaskes, pyntes og have rent tøj på inden. Om eftermiddagen tog vi så på udugt – ofte til Klampenborg. Hvis man var heldig, k man måske også en lille tur på Bakken."

Madkoncept inspireret af gamle dage

Unilever Foodsolutions ’Smagen af Danmark’ er en gastronomisk rundrejse i de danske egnsretter – fra Sønderjylland til Bornholm.

Konceptet er inspireret af ’gamle dage’, hvor danskerne i vid udstrækning måtte tilberede deres mad af de ingredienser, der var inden for rækkevidde. Langs kysterne var det frem for alt fiskeretter, der blev sat til livs af fiskerne og deres familier, mens der var grøntsager, kål og svinekød på menuen hos bønderne inde i landet.

Indtil videre har ’Smagen af Danmark’ været forbi Sønderjylland, Fyn, Bornholm og Sjælland - så flækkesild fra Gilleleje, fynsk æggekage, bornholmsk unghane og sønderjysk kålpølse er blot nogle af de egnsretter, som er blevet serveret rundt omkring på danske hospitaler og plejehjem.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.379