Læger vil arbejde 38 timer
Ordentlige forhold er en forudsætning
"Forudsætningen er naturligvis, at medarbejderne sikres ordentlige arbejdsvilkår, hvis de skal arbejde længere, og at de økonomiske forhold er i orden. Hvis vi kan blive enige med regeringen om det, er vi parat til at indgå en aftale," siger Erik Kristensen.
Regeringens planer for de kommende overenskomstforhandlinger, der indledes i begyndelsen af 2011, omtales i går i dagbladet Information. Her begrunder Personalestyrelsen forslaget om længere arbejdstid med, at den offentlige sektor står foran stor mangel på arbejdskraft, fordi mange ansatte går på pension de kommende år.
Forslaget kommer kort efter, at Socialdemokraterne og SF fremlagde en plan om en 38 timers uge for hele arbejdsmarkedet.
I tvivl om intentionerne
Overlægeforeningens formand har dog sin tvivl om såvel regeringens som S/SF's reelle intentioner:
"Vi har i flere år presset på for at få indgået lokale aftaler om frivilligt ekstra arbejde for de overlæger, der ønsker det. Men når det kommer til stykket, er arbejdsgivernes vilje til at betale for flere arbejdstimer yderst begrænset. Derfor kan vi godt frygte, at der blot er tale om nemme politiske markeringer," siger Erik Kristensen.
Han peger på, at det offentlige sundhedsvæsen i Storbritannien for få år siden har indgået aftale om længere arbejdstid med overlægerne, og at ordningen er blevet positivt modtaget. Og det vil sandsynligvis også være tilfældet i Danmark, siger Erik Kristensen:
"Overlægerne på sygehusene arbejder allerede i dag 44 timer om ugen i snit, så man vil sandsynligvis finde det positivt, hvis arbejdsgiverne er villige til at betale for nogle timer, som vi i dag leverer gratis."