Esbjerg vil slække på kravene til hjemmehjælpere
Hjemmeplejen i Esbjerg Kommune bygger på et klart værdigrundlag og tillid til ledere og medarbejdere. Frem for at bruge mere tid på at dokumentere foretrækker kommunen at sætte fokus på udvikling.
Som reaktion på den megen medieomtale af Københavns ældrepleje vil Esbjerg Kommune gerne slå fast, at hjemmeplejen i Esbjerg Kommune bygger på værdier og tillid.- I Esbjerg Kommune har vi tillid til, at ledere og medarbejdere i hjemmeplejen udfører deres opgaver bedst muligt i samarbejde med borgerne. I vores værdigrundlag lægger vi vægt på respekt, tillid, åbenhed og loyalitet. Og vi vil på det fundament hellere bruge kræfter på at udvikle os og sikre, at vi giver borgerne det, de har brug for, end på at registrere og dokumentere tid, siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget Henning Ravn og direktør for Sundhed & Omsorg Arne Nikolajsen.
Frihed under ansvar
I Esbjerg Kommune registrerer og dokumenterer medarbejderne i det omfang, loven kræver det. Kommunen har tidligere blandt andet i samarbejde med landets fem andre største byer arbejdet for, at der bliver slækket på nogle af de mange krav til dokumentation og kontrol, som lovgivningen i de seneste år har pålagt kommunerne.- Og det er fortsat målet, siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget Henning Ravn, direktør for Sundhed & Omsorg Arne Nikolajsen og fællestillidsrepræsentant for FOA Charlotte B. Thomsen.- I hjemmeplejen som i resten af Sundhed & Omsorg lægger vi stor vægt på at omgås hinanden på en anerkendende og ligeværdig måde. Og det betyder naturligvis også, at vi forventer, at den enkelte optræder ansvarligt - kald det frihed under ansvar. Jeg har tillid til, at den enkelte leder har styr på, at det også er, hvad der sker i praksis. Men vi er en organisation, som afspejler samfundet i hele dets bredde, og jeg kan naturligvis ikke udelukke, at der teoretisk set kan være enkelte brodne kar også i vores organisation. Skulle det ske, vil der hurtigt blive taget hånd om det, fortsætter Arne Nikolajsen.- I en tid med knappe ressourcer er det nødvendigt at tænke nyt i den måde, vi arbejder på. Derfor arbejder vi med planer for fortsat kompetenceudvikling for alle ledere og medarbejdere. Vi skal have fokus på sundhedsfremme og forebyggelse, så vi kan støtte borgerne i at tage ansvar for deres eget liv. Borgeren skal være en aktiv og central medspiller. Det tror vi på, bedst kan lykkes med aktive, kompetente og ansvarlige medarbejdere, som handler selv ud fra vores fælles overordnede værdier, slutter Arne Nikolajsen og Charlotte B. Thomsen.