Min far ville dø i eget hjem
Den sidste tid: 85-årig kræftsyg mand fik mulighed for at blive i eget hjem til det sidste. Men uden den kærlige døgnpleje fra private sygeplejersker kunne det ikke have ladet sig gøre, forlyder det fra de pårørende
Min far boede i en beskyttet bolig, hvor han, udover den kommunale hjemmepleje, fik hjælp af mig og sin 84-årige veninde, Aase. Det palliative kræftteam, som omfatter læger, sygeplejersker, psykolog og præst, blev også tilknyttet plejen. Jeg tog hen til min far og hjalp med bl.a. indkøb, så meget jeg kunne. Aase boede der stort set i den sidste tid og hjalp ham med alt. Alligevel følte vi ikke, at det var tilstrækkeligt. Derfor endte jeg med at tage kontakt til et privat sygeplejefirma. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt," fortæller Anni Hansen.
Der måtte ske noget
Smerterne tog til, og medicinen blev derfor øget. Det bevirkede bl.a. at min far, som ellers havde været meget klar i hovedet, blev konfus og havde svært ved at holde balancen. Han skulle på toilettet mange gange i døgnet og faldt flere gange. Det var mest Aase, der hjalp ham på toilettet, men jeg gjorde det nogle få gange, hvor hun skulle et ærinde, og hjemmeplejen ikke nåede frem. Og det var meget ydmygende for os begge, fortæller Anni Hansen.
Hun søgte kommunen om fast natteovervågning, da Aase ikke kunne klare det alene, men det kunne ikke lade sig gøre.
Lovgivningen fastslår, at hvis man ønsker at dø hjemme, skal man have lov til det. Desværre står der ikke noget om, at den døende skal passes forsvarligt. Det er der nemlig ikke ressourcer til, som den kommunale sygeplejerske forklarede mig i telefonen. Derfor besluttede vi, at der måtte ske noget andet i forbindelse med plejen," fortsætter Anni Hansen.
Respekt for privatlivet
Hun gik derfor på nettet og ledte efter privat hjemmepleje. Her stødte hun flere gange på "HH Sygepleje", som tager ud i hjemmet og plejer den døende fra 6-24 timer i døgnet. Derefter sendte hun en mail, hvor hun fortalte om faderens sygeforløb og den uholdbare situation.
Allerede samme dag blev jeg ringet op af Johanne Holm fra HH Sygepleje, som foreslog at møde op senere på dagen. Hun oplyste mig om de forskellige løsningsmuligheder, som bl.a. indebar døgnovervågning. Forløbet blev sat i gang med det samme. Og faktisk blev der meget hurtigt total ro hos min far, som efterhånden var blevet meget dårlig samt forvirret over det skiftende plejepersonale. Der var også fra dag ét fuld respekt for min far og os pårørende.
HH Sygepleje tog omgående kontakt til det palliative team, som de samarbejdede med til min fars død. Medicinen blev reguleret, så han i den sidste tid blev rolig og næsten smertefri. Derudover fik han lagt et kateter ind, så han ikke skulle på toilettet hele tiden. Det var en utrolig lettelse at se ham så rolig," siger Anni Hansen, som selv blev helt traumatiseret over det hektiske forløb og gerne ville have haft muligheden for at have fået HH Sygepleje ind tidligere i forløbet.
Der er tale om to kærlige og meget professionelle sygeplejersker, Johanne Holm og Elisabeth Hørlyck, som lader kærligheden til patienten fylde meget. Samtidig har de stor respekt for privatliv og det at komme i en andens hjem. Jeg tror simpelthen, at det er de bedste penge, jeg nogensinde har givet ud," slutter Anni Hansen, som sammen med Aase Johansen sad ved faderens side, da han fredfyldt forlod livet.
Fakta
HH Sygepleje, som er et alternativ til den kommunale pleje, er et landsdækkende tilbud med privat sygepleje til alvorligt syge eller døende i eget hjem. Firmaet, som drives af sygeplejerskerne Johanne Holm og Elisabeth Hørlyck, fokuserer i meget høj grad på sygeplejefaglig kvalitet. Gennem plejeforløbet, som omfatter fysisk, psykisk, social og åndelig omsorg, er der mulighed for pleje fra 6-24 timer i døgnet. Der tilknyttes altid et fast team. Se mere på: www.hhsygepleje.dk