Vifte af tilbud til fødevaresektoren
Fødevarevirksomhederne: I Region Midtjylland får nye muligheder for at forny og styrke sig selv
Der bliver workshops og konferencer, der bliver puljer med penge til at afprøve nye ideer, og der bliver vidensamarbejde og ph.d.-forløb.
Det er bare nogle af ingredienserne i Region Midtjyllands tilbud til fødevarebranchen, som regionsrådet har givet grønt lys for.
Rådet har sagt ja til sammensætningen af det konsortium, der skal styre indsatsen og administrere de projekter, der forhåbentlig sættes i gang.
Der bevilges 33,75 mio. kroner i de kommende tre år.
Fremtidsrettet
"Fødevarebranchen, som er en af vores erhvervsstyrkepositioner, står med nogle store udfordringer, som bestemt ikke er blevet nemmere at håndtere under det seneste års krise.
Med denne indsats vil vi tilføre masser af nye vitaminer, der kan styrke virksomhederne", siger regionsrådsformand Bent Hansen.
"Vi vil gøre det lettere for dem at løfte blikket fra de kortsigtede overlevelsesstrategier og arbejde for fremtiden.
Der er både mange stærke virksomheder og organisationer - og mange gode idéer derude. Hvis vi kan få kvalificeret alle gode kræfter og omsætte dem i forretning, kan vi virkelig gøre Region Midtjylland til et internationalt førende innovationsmiljø for klog hverdagsmad", siger Bent Hansen.
Hverdagspraksis
"Vi vil skabe et miljø, hvor nye idéer og måder at gøre tingene på trives", siger Lars Visbech Sørensen, der er formand for det nyudpegede konsortium.
"Hvor det at tænke innovation er en selvfølge og ikke noget, der kommer i sidste række, når den almindelige drift er klaret, eller som er afhængigt af opgangstider. Innovation på fødevareområdet skal være en praksis i hverdagen.
Det kan vi nå, hvis vi gør det let og overskueligt for virksomhederne at forny sig. At få nye og anderledes kontakter og få inspiration til at omsætte deres ideer til nye produkter, produktionsmetoder og forretningskoncepter. De må ikke fare vild med deres idéer", siger Lars Visbech Sørensen og understreger, at det nye konsortium ønsker et bredt samarbejde med virksomheder og organisationer.
Aktiviteterne i projektet har et budget på næsten 32 mio. kr. Dertil kommer en pulje på 36 mio. kr. til at skabe mere differentierede fødevarer.
Region Midtjylland støtter indsatsen med godt 30 mio. kr., og projektet forventes medfinansieret af EU, virksomheder og andre.
Konsortiet
Parterne bag konsortiet med ansvar for indsatsen består af Agro Business Park, AgroTech, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (Aarhus Universitet), MAPP-centeret (Aarhus Universitet), Teknologisk Institut og Videncenter for Fødevareudvikling (VIFU).