23948sdkhjf

Sager om handicapbiler må ikke overlades til PTU

Handicapbiler: Det er ulovligt at lade PTU, Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, behandle sager helt frem til politisk indstilling
Det er ulovligt at lade private aktører gå for langt i sagsbehandlingen af handicapbiler. Det har Statsforvaltningen Hovedstaden nu afgjort efter halvandet år i en sag, hvor Brøndby Kommune har overladt sagsbehandlingen af ansøgninger om støtte til handicapbil til PTU på konsulentbasis.

Som en del af sagsbehandlingen afgiver PTU en indstilling til kommunen om sagens afgørelse.

I afgørelsen fra Statsforvaltningen hedder det bl.a., at så “finder statsforvaltningen det ikke åbenbart, uanset den efterfølgende behandling på møde i kommunens visitationsudvalg, at indstillingen fra PTU om sagens afgørelse er uden indflydelse på den afgørelse, som kommunen træffer."

Det afgørende punkt er tilsyneladende, at konsulenten lægger op til en indstilling. Og selv om kommunen vil hævde, at PTU-konsulenten arbejder objektivt, så er det altså ikke nok.

“Statsforvaltningen finder på den baggrund, at der må kræves klar hjemmel til, at Brøndby Kommune har overladt den omhandlede sagsforberedelse, herunder indstilling om sagens afgørelse, til PTU. Da der ikke foreligger klar hjemmel til ordningen, finder statsforvaltningen, at ordningen i dens nuværende form må anses for ulovlig," hedder det videre.

Tidligere har Egedal og Frederikssund kommuner fået anmærkninger for at lade private aktører gå for langt i sagsbehandlingen af handicapbiler.

Ok i Fredensborg

Til gengæld er man på rette spor i Fredensborg Kommune, hvor Falck Hjælpemidler sagsbehandler ansøgninger om handicapbiler, men de indstiller ikke til politisk afgørelse, og derfor er det i orden.

Statsforvaltningen Hovedstaden har givet sin accept af fremgangsmåden for samarbejdet, efter kommunens ønske om vejledning. I oktober 2009 anmodede Fredensborg Kommune om en vejledende udtalelse om lovligheden af den samarbejdsaftale, som kommunen har med Falck Hjælpemidler A/S om opgaver i forbindelse med sagsbehandling af ansøgninger om støtte til handicapbil efter servicelovens § 114.

Efter at have studeret eksempler på konkrete funktionsbeskrivelser, som Falck Hjælpemidler A/S har udarbejdet i konkrete sager, har Statsforvaltningen konkluderet, at man lægger vægt på, at det af sagens oplysninger fremgår, at der ikke fra Falck Hjælpemidler A/S afgives nogen indstilling om sagens afgørelse til kommunen.

Endvidere lægger statsforvaltningen vægt på, at der efter de eksempler på funktionsbeskrivelser, som kommunen har sendt til statsforvaltningen, ikke i øvrigt sker nogen tilkendegivelse fra Falck Hjælpemidler A/S om, hvorvidt ansøger vurderes at være berettiget til støtte til det ansøgte formål eller ej.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.051