23948sdkhjf

Bedre plejehjem og døgnpladser i København

Moderniseringsplan: Københavns Kommune åbner i år seks nye, moderne plejehjem og en række nye døgnpladser, samtidig med at gamle og utidssvarende hjem lukkes
Mange forbinder sikkert besøg på plejehjem med et glas kirsebærvin på et lille værelse, hvor der både skal være plads til en seng samt de få møbler, der blev plads til. Men når Københavns Kommune i løbet af i år åbner 412 nye boliger til ældre, får beboerne bedre forhold. På de nye plejehjem har beboerne et soveværelse og en stue med lille køkken, hvor de kan have gæster og et stort og rummeligt badeværelse.

To-rums boliger på plejehjemmene og flere døgnpladser er nemlig nogle af gevinsterne i den moderniseringsplan for plejeboliger, som Københavns Kommune har vedtaget. Det betyder, at der i år åbner seks nye, moderne plejehjem og en række nye døgnpladser, samtidig med at gamle og utidssvarende hjem lukkes.

“I vores moderne plejehjem har man optimal mulighed for at blive ved med at leve et værdigt og selvhjulpent liv, og rigtig mange beboere, pårørende og medarbejdere vil fremover få glæde af den moderniseringsplan, vi nu har vedtaget," siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen.

“Behovene og boligønskerne hos ældre er ikke de samme nu, som de var for 25 år siden. Med de nye plejehjem opfylder vi de behov og har forhåbentlig bygget plejehjem, der er langtidsholdbare på alle måder. Det giver beboerne bedre levevilkår, at de f.eks. ikke behøver sove i samme rum, som de opholder sig i. Samtidig sikrer det vores medarbejdere gode og sikre arbejdsforhold, at der eksempelvis er plads til en kørestol på badeværelset," fortsætter sundhedsborgmesteren.

Plejehjem omdannes

Det er ikke kun selve boligen, der er vigtig. Alle de nye plejehjem har desuden gode fællesarealer, som kan blive et samlingspunkt for beboere, pårørende og medarbejdere. Det betyder, at beboerne på hver afdeling har et sted, de kan mødes.

Nogle af de fysisk bedste af de lukkede plejehjem bliver omdannet til pladser for rehabilitering eller til akutplejepladser. Det vil sige pladser, hvor beboerne bor der midlertidigt. Det giver langt bedre forhold for de mange, der har behov for kortere ophold i en plejebolig.

“Det betyder, at flere borgere kan undgå at blive indlagt på hospital, og at dem, der er færdigbehandlede på sygehuset, men stadig har brug for megen pleje, kan blive hurtigere udskrevet, og det er en meget glædelig udvikling," siger Ninna Thomsen.

Der bliver etableret ét bydækkende center for akutpleje i København på Vigerslevhus i Valby, hvor kommunen samler pladser, der nu ligger på flere adresser. Vigerslevhus vil have 48 akutplejepladser, 24 pladser til rehabilitering samt 18 pladser der kan anvendes fleksibelt efter behov.

Efter planens skal der desuden være et center for rehabilitering i hvert af sundhedsforvaltningens lokalområder.

“Vi opfylder med de midlertidige pladser et væsentligt behov for de mange, der gerne vil blive i deres nuværende hjem, men har behov for midlertidigt ophold, hvor man kan få sygepleje, omsorg, aflastning og træning," påpeger Ninna Thomsen.

Plejehjem lukker

Moderniseringsplanen indebærer, at nogle af de bygningsmæssigt ældste og mest nedslidte plejehjem lukkes. Det betyder, at nogle beboere må flytte til et andet plejehjem. Beboerne tilbydes så vidt muligt samlet flytning til det nye hjem. Alle har dog frit valg til at vælge et andet plejehjem.

“Det er optimalt, hvis beboere og personale så vidt muligt kan blive sammen, og det kan heldigvis lade sig gøre de fleste steder," siger sundhedsborgmesteren.

Planen har været sendt i høring hos bl.a. bestyrelser, ældreråd og bruger-/ pårørenderåd - og skal endeligt godkendes i Borgerrepræsentationen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078