23948sdkhjf

Fælles interesse i dygtige læger

- Det er vigtigt for Lægeforeningen, at patienterne kan føle sig sikre på, at kvaliteten er i orden, når de møder det danske sundhedsvæsen. Vi har derfor en fælles interesse - patienter, læger og "system" i, at de læger, der får autorisation i Danmark er kompetente - både dem vi selv uddanner og dem, der er uddannet andre steder, siger Michael Dall, formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning.

 

Tredjelandslæger

Danmarks Radio har senest sat fokus på to konkrete sager, hvor læger med udenlandsk baggrund og lægeuddannelse - såkaldte "tredjelandslæger" har fået autorisation som læge i Danmark. Sager hvor der efterfølgende er rejst tvivl om lægernes faglige kompetencer

Lægeforeningen mener, at det nuværende godkendelsessystem - som udgangspunkt - er godt, men at der kan strammes op en række steder. Konkret foreslår Lægeforeningen:

1) at den obligatoriske sprogtest af læger fra tredjelande skal genindføres, så vi sikrer, at lægerne kan fungere på dansk, inden de møder patienterne i en travl hverdag.

2) at det kun er sygehusafdelinger, som i forvejen uddanner læger, der skal kunne ansætte tredjelandslæger i prøveansættelser, så vi sikrer, at afdelingerne kan supervisere og vurdere tredjelandslægernes kompetencer.

3) at tredjelandslæger ansættes udenfor den normale normering, indtil de har opnået varig autorisation til at arbejde som læge i Danmark, så de personalemæssige ressourcer også er til stede.

 

Den gode historie

Derudover har sagerne sat fokus på nødvendigheden af, at alle parter lever op til deres ansvar: At Sundhedsstyrelsen har adgang til alle relevante oplysninger om lægers autorisation eller indskrænkninger i autorisation gennemført af andre lande - og handler på dem, at arbejdsgiverne tager opgaven med at supervisere og vurdere læger i prøveansættelser alvorligt - og siger fra, hvis det ikke fungerer.

- Når fokus i denne tid er rettet mod de få dårlige eksempler, er det samtidigt vigtigt at holde sig for øje, at langt de fleste af vore lægekollegaer med udenlandsk baggrund bidrager positivt til det danske sundhedsvæsen, og de fortjener at blive mødt som sådan, siger Michael Dall.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109