23948sdkhjf

Robotbad til ældre

Minder om bilvask: Ældre på et dagcenter i Horsens afprøver bad, hvor man lægger sig ind i en slags bilvask og bliver oversprøjtet med vand og sæbe. Inspirationen kommer fra Japan, hvor robotbade er på fremmarch
De ældre på dagcenter Præsthøjgården i Horsens får tilbudt at blive badet af en robot. Forsøget er et led i at prøve at spare kommunal arbejdskraft, og Horsens Kommune har fået støtte fra Finansministeriet ABT-fond til sammen med Teknologisk Institut at prøve teknologien af.

“Jeg kunne godt have en idé om, at man kan tilbyde folk bedre og flere bade med sådan en på landets centre. Desuden vil den være god for arbejdsmiljøet. Jeg kunne godt forestille mig, at personalet blev nogle sygedage færre ved at blive aflastet på denne måde," siger gruppekoordinator på Teknologisk Institut, Troels Vilms Pedersen, til Fagbladet Ingeniøren.

Han har været i Japan for at teste robotbadet - og fortæller, at det var dejligt varmt og fungerer ved, at der bliver sprøjtet vand og sæbe ud af dyser ligesom i en bilvask.

Robotbadet, som kommer fra det japanske firma Airwater, har et lille badeforhæng, der beskytter ansigtet mod sprøjt og holder varmen inde.

Badet tager 10-15 minutter, og man kan selv styre kontrolpanelet eller få hjælp til det af plejepersonalet.

På betjeningen kan man dosere vandet, der sprøjter ud fra dyser i kabinens sider samt sæben, der er monteret på dunke ved siden af. Foreløbig bliver der blot indkøbt en enkelt maskine. Den koster lige under en halv million kroner, men Troels Vilms Pedersen mener alligevel, at badene hurtigt kan tjene sig ind, hvis de virker efter hensigten.

“Der vil være penge at spare, hvis man kan bruge mindre personale til badene.

Desuden kunne man forestille sig at have et par stykker stående i et centralt baderum på et plejecenter i stedet for at skulle lave dyre ombygninger af badeværelserne i de enkelte boliger," siger han med henvisning til, at kravene til badeværelsernes størrelse i plejeboliger er vokset, fordi personalet skal have plads til at manøvrere.

Troels Vilms Pedersen regner med, at der vil gå minimum et år, før teknologien vil udbrede sig i Danmark.

I første omgang vil partnerne bruge et års tid på at tjekke, at det virkelig giver de ønskede besparelser uden at genere hverken personale eller beboere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078