23948sdkhjf

Forbund: En sort dag for psykiatrien

Mandag morgen fik de første ansatte på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde deres fyresedler. Ii alt 146 fuldtidsstillinger skal nedlægges.  
De svageste betaler

"Det er en meget trist uge for psykiatrien, vi går ind i. Det bliver de allersvageste danskere, der kommer til at betale en regning, der er meget større end hvad region og statskasse sparer her på kort sigt, ved at nedlægge 146 stillinger" siger sektorformand for FOAs Social- og sundhedssektor Karen Stæhr.Hun kalder besparelserne, sengelukningerne og massefyringerne for helt uacceptable. Inden for de seneste ti år er omkring 1000 sengepladser i psykiatrien i Danmark forsvundet. Med besparelserne på Sct. Hans forsvinder yderligere 85 sengepladser i Roskilde."Det er desværre næsten blevet en overdrivelse at sige, at psykiatrien er reduceret til opbevaring. For der er heller ikke længere plads til opbevaringen. Syge mennesker bliver sendt hjem hver fredag, fordi der skal være plads til indtaget i weekenden. Konsekvenserne kan være enormt dramatiske for den enkelte. Og konsekvenserne for os andre er desværre endnu flere syge på gaderne, endnu flere selvmordsforsøg og øget vold," siger Karen Stæhr. 

Abespil om ansvaret

I sagen fra Sct. Hans har Region Hovedstaden henvist til, at regionen yder flere penge til psykiatrien end staten giver til formålet. Sundhedsminister Bertel Haarder (V) siger, at regionen har fået flere penge, så de kan blot vælge at føre dem over i psykiatrien."Det er i alle ender uværdigt med dette abespil, hvor ingen vil vedkende sig ansvaret. Hvor mange gange skal man påpege, at det er de allersvageste og ofte de mest syge danskere, som dette her går ud over? Og imens taler Danske Regioner om en ambition om psykiatri i verdensklasse. Hvad mener de efterhånden med det," spørger Karen Stæhr.Hun peger på stribevis af lægelige udsagn om, at meget syge og dybt depressive patienter kynisk sendes hjem, fordi der ikke er sengeplads, og fordi lægerne vælger at beholde de farligste og mest selvmordstruede patienter. Og patienter, der i følge lægerne trænger til behandling, får den aldrig."For personalet betyder situationen desværre, at der igen lægges et yderligere pres på det daglige arbejde. Jeg frygter, det går ud over arbejdsmiljøet, når man er færre ansatte til mere belastede patienter. Og mulighederne for at give de psykisk syge en dagligdag med værdighed, med aktiviteter, og med omsorg og pleje bliver ikke bedre, men ringere," siger Karen Stæhr. 
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083