23948sdkhjf

Forsøg med robotter i ældreplejen i Randers

Velfærdsteknologi: 15 robotstøvsugere skal afprøves på tre ældrecentre
Det er velkendt, at der bliver flere ældre og færre på arbejdsmarkedet. Det betyder, at det om nogle år vil være vanskeligt at få tilstrækkeligt med arbejdskraft inden for f.eks. ældreområdet. Det tager Randers Kommune nu konsekvensen af og indleder et forsøg med 15 robotstøvsugere. De små robotter skal afprøves på ældrecentrene Rosenvænget, Bakkegården og Borupvænget.

At inddrage robotter i arbejdet med ældre er helt nødvendigt, vurderer formanden for sundheds- og ældreudvalget, Aage Stenz:

"Der kommer til at mangle hænder i fremtiden, så det er noget, vi er nødt til at se på," siger han med henvisning til det, der med en bred betegnelse kaldes velfærdsteknologi. Det handler om alt fra robotstøvsugere til robotter, der kan made eller vaske. Indtil videre omfatter forsøget i Randers Kommune dog kun robotstøvsugere, men Aage Stenz vil arbejde for, at der bliver mulighed for at afprøve andre velfærdsteknologier i Randers Kommune.

Allerede i brug

Støvsugerrobotterne kan enten programmeres til at starte automatisk på et bestemt tidspunkt, eller den kan styres med en fjernbetjening. Når robotten kører automatisk, kan den registrere genstande i lokalet, så den ikke kører ind i møbler eller andet inventar.

Og selvom de 15 robotter er helt nye, så har ældrecentret Rosenvænget allerede gjort deres erfaringer med den nye teknologi. Her har en lignende robot kørt rundt i et stykke tid, fortæller centerleder Annette Holck:

"Vi bruger den på fællesarealerne, når de ældre er væk til f.eks. aktiviteter," forklarer hun og tilføjer, at robotten ikke kan erstatte den gode gammeldags støvsuger, idet den kun opsamler ca. 80 pct. af det snavs, en rigtig støvsuger fanger.

Forsøget med rengøringsrobotterne skal vise, hvor i ældreplejen robotterne er berettiget, og erfaringerne vil løbende blive evalueret, forklarer Jens Kjær, der er vicekontorchef i sundheds- og ældreforvaltningen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078