DI: Frit valg af hjemmesygeplejerske
Dansk Industri opfordrer til en ændring af serviceloven, så kommunerne bliver forpligtet til at give private leverandører mulighed for at udføre hjemmesygepleje og genoptræning.
I en ny publikation ”Offentlig-privat samarbejde – Redegørelse 2015” anbefaler DI, at ordningen om frit valg, der giver ældre borgere ret til frit at vælge eksempelvis en privat leverandør af hjemmehjælp, bliver udvidet, så den også omfatter hjemmesygepleje og genoptræning. Anbefalingen er en af DI’s i alt 12 konkrete forslag til, hvordan man kan styrke det offentlig-private samarbejde i Danmark.
I dag er det frivilligt for kommunerne, om de vil give ældre borgere mulighed for at vælge en privat hjemmesygeplejerske. Det er kun ganske få af de 98 kommuner, der giver borgerne denne mulighed, forklarer direktør Tine Roed, DI.
-Alt for få kommuner giver i dag de ældre borgere lov til selv at vælge, om de vil have en privat eller kommunal hjemmesygeplejerske. Hvis en privat virksomhed allerede varetager andre opgaver i hjemmet hos den ældre, vil det være naturligt, at virksomheden også kan lade sine sygeplejersker tilbyde genoptræning, når den ældre kommer hjem fra hospitalet. Flere virksomheder står allerede i dag klar til at tilbyde en hjælpende hånd, siger hun.
Går glip af gevinster
Konkret opfordrer DI til en ændring af serviceloven, så kommunerne bliver forpligtet til at give private leverandører mulighed for at udføre hjemmesygepleje og genoptræning.
-Nogle kommuner er meget tilbageholdende med at invitere de private virksomheder indenfor. Den tendens skal vi have gjort op med. Danskerne går nemlig glip af en række økonomiske og kvalitetsmæssige gevinster, hvis kommunerne ikke skaber mere konkurrence om opgaverne. Ved at udvide danskernes frie valg bliver der netop skabt mere konkurrence. Det kan højne kvaliteten af den velfærd, som danskerne får, siger Tine Roed.
DI’s beregninger viser, at kommunerne kan spare to mia. kr. på det sociale område ved at styrke det offentlig-private samarbejde og konkurrenceudsættelsen af bl.a. ældreplejen.
-Et tæt samarbejde mellem offentlige myndigheder og private virksomheder giver højere kvalitet og lavere priser. Når private virksomheder udfører opgaver for kommunen, får virksomhederne både know-how og erfaringer med helt nye løsninger, så de kan eksportere velfærdsydelser til resten af verden. Det giver nye arbejdspladser og vækst herhjemme, siger direktør Tine Roed, DI.
DI’s ”Offentlig-privat samarbejde – Redegørelse 2015” er sendt til bl.a. regeringen, Folketinget og landets borgmestre.