Berøring giver ro i kroppen
Psykomotoriske terapeuter tilbyder wellness for demensramte i Randers.
- Jeg møder Anna i hendes verden – også selvom hendes demenssygdom styrer nogen af de ting, hun fortæller. For mig er hun først og fremmest et menneske med behov for nærvær og taktil stimulation som alle andre mennesker, siger Tilde Pil, studerende fra Psykomotorikuddannelsen på VIA i Randers. Foto: Randers Kommune.
Projektet er et samarbejde mellem Psykomotorikuddannelsen på VIA og to medarbejdere fra ældreområdet i Randers Kommune.
Erfaringerne er så gode, at parterne har besluttet sig til at udvikle projektet til et forskningsprojekt.
- Både personalet på plejehjemmet og de studerende selv har oplevelsen af, at de demente borgere har haft stor glæde af de psykomotoriske behandlinger. Det har fået os til at indgå i en dialog med VIA om at indlede et samarbejde om forskning i effekten behandlingerne, fortæller projektansvarlig Louise Højgaard Andersen.
Berøring og nærvær giver de demensramte borgere ro i kroppen og sindet. Med virkemidler som musik, stearinlys, en blød lænestol og forskellige redskaber til en psykomotorisk behandling får man åbnet op for en stund af samvær - én til én.
En psykomotorisk behandling er en kombination af berøring/kropsbehandling, samtale og kropsøvelser; blandt andet med det formål at sætte fokus på kroppen, skabe balance i kroppens muskulatur, give ro til sindet og skabe harmoni mellem krop og sind. Det kan være særlig virkningsfuldt for den demente, der har svært ved at mærke sin egen krop.
- Med en borger arbejder jeg blandt andet med hendes kropsbevidsthed via berøringer og faste, omsluttende greb på kroppen, der giver hende mulighed for at mærke, hvor hendes krop går til, og dermed giver hende en bedre fornemmelse af sig selv, fortæller psykomotorikstuderende Tilde Pil.
- Vi har valgt at tilbyde behandlingerne til borgere med demens, som ikke har lysten eller muligheden for at deltage i ret mange andre aktiviteter. På den måde giver vi de ældre en stjernestund, hvor de via kropskontakt og berøring har mulighed for at få sænket stressniveauet i kroppen, fortæller projektansvarlig og aktivitetsmedarbejder Louise Højgaard Andersen.
Til projektet er indkøbt et wellness-kit med gode redskaber til de psykomotoriske behandlinger; blandt andet varmepuder, tæpper, fodruller, bolde og puder til at støtte kroppen under behandlingen. Dette er finansieret af en del Randers Kommunes andel af ældremilliarden.
Udspillet til forskningsprojektet indeholder blandt andet, at man i fællesskab vil undersøge nærmere, om behandlingerne har en afsmittende effekt på den dementes adfærd, som den opleves af plejepersonale og pårørende.