23948sdkhjf

Flere kræftpatienter får mulighed for hjemmekemo

Der er ved at ske et holdningsskift, når det kommer til behandling af kræftpatienter i hjemmet, mener ledende overlæge.
Regionsrådet i Region Hovedstaden har netop bevilget 2 mio. kroner, så over 100 kræftpatienter får mulighed for at få kemo hjemme i stuen. I første omgang gælder det patienter med akut blodkræft og lymfekræft.

Kemopumpen er koblet til et permanent venekateter, der ligger i et af de store kar under huden og afhængig af behandlingstype indstilles pumpen til at dosere en bestemt dosis, f.eks. hver 6. time. Pumpen er placeret i en taske eller på patientens mave. Selv om patienterne tilbringer en stor del af tiden i hjemmet under kemobehandlingen, så skal de fortsat komme til hospitalet hver 3. dag til kontrol af pumpen.

Ledende overlæge Lars Kjeldsen på Hæmatologisk klinik, er glad for den politiske støtte og mener, der er ved at ske et holdningsskift, når det kommer til behandling af kræftpatienter i hjemmet.

- Tidligere kunne en patient med akut leukæmi, godt være indlagt i 100 dage i forbindelse med sit behandlingsforløb og kun i meget korte perioder have mulighed for at komme hjem til familien. Heldigvis giver nye behandlingsprincipper inklusiv den programbare pumpe mulighed for, at de kan få behandlingen i hjemmet. På den måde, får patienterne meget mere indflydelse på deres egen behandling, de kan være sammen med familien og f.eks. undgå at få infektioner på hospitalet, siger Lars Kjeldsen.

Kontakt til omverdenen

Mette Abildgaard (K), formand for Region Hovedstadens kræftudvalg, er glad for at ordningen nu støttes politisk.

- Selv om man er meget syg, er det stadig vigtigt, at man holder kontakt til omverdenen, sine venner, familie og kollegerne, og det giver hjemmekemo-ordningen mulighed for. Hele årsagen til, at vi behandler patienterne, er jo for at de både kan komme tilbage til deres familie og på arbejdsmarkedet igen, siger Mette Abildgaard, der håber, at der senere kan følge penge med ordningen for mere end blot et år.

Som et led i hjemmekemo projektet på Rigshospitalet vil totalomkostningerne blive opgjort, og der vil blive set på, om der er besparelse på eksempelvis sengedage og sygepleje. De to mio. kr. omfatter 50-70 patienter på Hæmatologisk klinik og ca. 50 patienter på Onkologisk klinik.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078