Hospital og kommuner samarbejder om hjertepatienter
Med det nye samarbejde bliver patienterne sat i centrum, så genoptræningen foregår på deres præmisser – eksempelvis i eget hjem eller i det lokale sundhedscenter.
- Vi mener, at det giver et stort løft hos vores udskrevne hjertepatienter, at de nu kan få tilbud om lokal genoptræning tæt på, hvor de bor. Erfaringen er, at jo tættere på bopælen genoptræningen foregår, jo flere dukker op. Vi ved, at motion og genoptræning reducerer risikoen for at dø med 20-30 procent, og der sker samtidig et fald i antallet af nye hjertetilfælde, siger Malene Hollingdal, overlæge og ansvarlig for hjerterehabiliteringen på Regionshospitalet Viborg.
Samarbejdet mellem hospital og kommuner om genoptræning af hjertepatienter trådte i kraft den 1. februar. Det nye tilbud er typisk til patienter, der har fået nye hjerteklapper, blodpropper og forkalkninger i hjerteregionen.
Bag initiativet står Hjertemedicinsk Afdeling på Regionshospitalet Viborg, Skive Kommune og Viborg Kommune. Med det nye samarbejde bliver patienterne sat i centrum, så genoptræningen foregår på deres præmisser – eksempelvis i eget hjem eller i det lokale sundhedscenter.
- Vi oplever, at det går vores patienter bedre efter udskrivelsen, når de får genoptræning. Det gælder både faktorer som fastholdelsen i arbejde, velvære og rygestop. Med det nye og nære sundhedstilbud går vi foran for at få den enkelte hjertepatient i fokus. Ordningen har ingen betydning i forhold til patientsikkerheden – kun i positiv retning. For det er bedre, at hjertepatienterne bliver genoptrænet, end at de ikke gør, siger Malene Hollingdal.
Den nye ordning fungerer sådan, at patienter efter udskrivelsen kommer til en samtale og undersøgelse i Hjertemedicinsk Afdeling på Regionshospitalet Viborg. Hvis lægen vurderer, at patienten er egnet til at indgå i den nye ordning, så begynder genoptræningen efterfølgende lokalt i kommunen. Når patienten har trænet i 8-12 uger, kommer patienten tilbage til Hjertemedicinsk Afdeling til en afsluttende samtale og undersøgelse.