Helende arkitektur i Kerteminde
Det nye rehabiliteringscenter forventes at stå færdigt ultimo 2016.
Byggeriet skal opføres i Munkebos kuperede landskab med udsigt over Noret. Rammerne er designet ud fra nyeste viden om sundhed og forebyggelse, som i tæt samspil med de smukke omgivelser skal skabe et flagskib for helende arkitektur.
- Helende arkitektur tager afsæt i en dyb forståelse af, hvad borgeren har brug for: Hvad der skaber tryghed, fremmer sundhed og helbredelse på den enkeltes præmisser. Samtidig er det en arbejdsplads, hvor medarbejderne har behov for optimale arbejdsgange og et fagligt miljø. Det har været en af opgavens store udfordringer, men samtidig også en drivkraft i den kreative proces, fortæller Karin Elbek, partner i RUM.
Bygningens hjerte er det store, centrale gårdrum, som er underopdelt i mindre zoner og varierede belægninger til både træning, fysisk aktivitet eller personlig fordybelse. Langs den runde facade indrettes små indhak og træterrasser til ophold. Midt i rummet placeres en oase af grønne planter, mindre træer, et orangeri, samt sanseområde.
Planen er inddelt, så der er et tydeligt skel og hierarki mellem private og offentlige zoner, der enkelte steder smelter sammen til fællesrum. Alle borgerstuer ligger yderst med egen terrasse i tæt kontakt til naturen.
Området med træningsfaciliteter markeres fysisk af gavlen mod syd, der rækker ud efter Noret så brugerne har udsigt under træningen. Landskabets topografi er integreret i designet, så der skabes et træningsområde med varieret rumhøjde, integreret træningslandskab og en kraftfuld sammenhæng imellem indendørs og udendørs faciliteter.
Den primære agenda for det nye center er at skabe rammer for effektiv og meningsfuld døgn-rehabilitering. Herved imødekommes det stigende behov for rehabiliteringspladser i kommunen, ligesom det nye center er et vigtigt led i at implementere det nære sundhedsvæsen lokalt.