23948sdkhjf

Fjern ”skat” på børn med handicap

Debatindlæg: Lone Møller, landsformand for Spastikerforeningen.
Flere og flere kommuner føler sig kaldet til at benytte enhver mulighed for at spare på handicapområdet. I Aarhus Kommune opkræves 72 procent af forældrene til døgnanbragte børn månedligt op til 4.300 kroner for deres barns ophold på en døgninstitution.

Ankestyrelsen har fornylig hastebehandlet en sag fra Aarhus, hvor afgørelsen var klokkeklar. Barnet i den konkrete sag har et udpræget behandlingssigte, derfor skal barnets forældre ikke betale for ophold på døgninstitution.

Forældrebetaling rejser forskellige problemstillinger. For det første sætter den fokus på børnenes udviklingspotentiale. Hvis kommunen vurderer, at begrundelsen for barnets døgnanbringelse er at sikre barnets udvikling, så kan forældrene fritages for betaling. Derfor argumenterer nogle kommuner for, at børnene ikke har noget udviklingspotentiale, for så kan kommunen opkræve betaling af forældrene. Men alle børn har da et udviklingspotentiale.

Forældrebetalingen sætter for det andet fokus på forældrenes omkostninger ved at have et døgnanbragt barn. Skal forældre til børn med handicap ikke også bidrage til forsørgelsen af deres børn? Jo, selvfølgelig skal de det. Men realiteten er, at udgiften til forældrebetaling bliver en dobbeltudgift – en afgift på barnets handicap oven i de udgifter og mistede støttemuligheder, som følger af barnets anbringelse.

Forældre til anbragte børn mister børnechecken, dækning af merudgifter, adgangen til bevilling af handicapbil forringes, kompensationen for tabt arbejdsfortjeneste ved nedsat arbejdstid forsvinder etc. Forældre bidrager på den måde i høj grad til deres anbragte barns forsørgelse.

Hertil kommer, at forældre, der siger ja tak til et døgntilbud, jo ikke ophører med at være forældre til deres børn. De bruger mange kræfter og penge på kørsel, fastholdelse af værelse og soveplads i hjemmet, legetøj, hjælpemidler, vask, udflugter etc.

Spastikerforeningen har sammen med Landsforeningen LEV rettet henvendelse til socialminister Manu Sareen for at få ændret reglerne for forældrebetaling, og ministeren har lovet at se nærmere på kommunernes praksis. Men grundlæggende har vi den opfattelse, at der ikke er behov for mere analyse og snak. Reglerne er økonomisk diskrimination, og hele debatten om hvorvidt børn har mulighed for og krav på udvikling er helt uværdig og bør stoppe øjeblikkeligt. Opfordringen til Manu Sareen er derfor: Fjern den forældrebetaling.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073