Ros til personalet i ny patientundersøgelse
Den Landsdækkende Undersøgelse om Patientoplevelser (LUP) bliver gennemført en gang om året.
- Det er en stor ros til vores personale, at de kan give så god service og behandling, når vi ved, hvilket pres de er under. Undersøgelsen her viser, at vi er i stand til at klare de udfordringer, som sundhedsvæsnet står overfor, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).
LUP 2014 består af tre dele, der dækker forskellige områder: Somatikken, fødende og psykiatrien. Og selvom resultaterne overordnet er positive for alle tre områder, understreger Bent Hansen, at man også skal bruge undersøgelsen til at kigge ind ad. Der er stadig områder, hvor der er plads til forbedringer. For eksempel svarer næsten hver tredje af de akut indlagte patienter på det somatiske område, at de slet ikke eller i ringe grad bliver inddraget i beslutninger om deres behandling, og endnu flere oplever, at de pårørende ikke inddrages.
- Vi skal blive bedre til at informere og inddrage patienten. Det er netop de områder, vi har fokus på i vores Sundhedsplan og plan for bedre kvalitet, siger Bent Hansen.
Han mener, at det gode ved at lave LUP-undersøgelser er, at man finder ud af, hvor man kan blive bedre.
Personale, pleje og behandling roses
Tilfredsheden ligger over landgennemsnittet for både de akut indlagte, de planlagt indlagte og de ambulante patienter. Det er særligt personalet samt pleje og behandling, der roses. Specielt hos de akut indlagte patienter er der dog plads til forbedring. Blandt andet oplever næsten hver tredje akutindlagte, at de slet ikke eller i ringe grad er informeret om (bi-)virkning ved ny medicin, der tages efter udskrivelsen.
Blandt de fødende ligger tilfredsheden i Region Midtjylland på eller over landsresultatet på 37 ud af 38 spørgsmål. På 19 spørgsmål ligger tilfredsheden over landsresultatet. Regionen har opnået forbedring på to områder: Jordemoderen var lydhør over for behov, hvor 95 % er tilfredse, og information fra forskelligt sundhedspersonale stemmer overens, hvor 93 % er tilfredse. Samtidig viser undersøgelsen, at hver tredje kvinde er i tvivl om amning og ernæring efter udskrivelsen (33 %), hvilket er på niveau med landsresultatet.
Som noget nyt er der i 2014 spurgt til de fødende kvinders partneres oplevelse af fødslen. Her svarer 96 pct., at de har haft en virkelig god eller god oplevelse. Her er Region Midtjylland den eneste region med resultater over landsgennemsnittet.
I psykiatrien er der høj tilfredshed med relationen og kontakten til personalet. Tilfredsheden indenfor disse spørgsmål varierer mellem 89 pct. og 100 pct. Desuden vurderer størstedelen af patienterne, at de har en passende indflydelse på egen behandling. Til gengæld udtrykker patienterne samtidig den laveste tilfredshed i undersøgelsen ved spørgsmål omkring information. I forhold til tvang er der stadig behov for forbedringer, selvom der har været positiv fremgang i forhold til tidligere. (62 pct. svarer, at personalet håndterede tvang på en ordentlig måde). Undersøgelsen viser dermed, at regionens mange indsatser på området gør en forskel.