Skrækscenarie: Èn sygeplejerske og en masse dyr medicin
I lyset af stigende medicinudgifter er regionerne parate til at se på prisen ved godkendelse af ny medicin.
Det siger næstformand Carl Holst (V) fra Danske Regioner i debatten om regionernes udgifter til dyr medicin.
En gratis billet til verdens bedste medicinske behandling er derfor måske på snarlig retur og udenfor almindelige danskeres rækkevidde.
Stigende milliardudgifter til medicin presser sundhedsvæsenets økonomi så hårdt, at Danske Regioner nu for første gang er klar til at lade prisen spille en rolle ved godkendelsen af ny sygehusmedicin.
Dermed kan der siges nej til medicin, der i bedste fald kun har kortvarig, om nogen effekt på livstruende sygdomme.
Fortsætter den aktuelle vækst i udgifterne til sygehusmedicin, så fordobles de nuværende syv milliarder kroner årligt til op mod 14 milliarder kroner om fem år, ifølge Danske Regioner.
- Vi skal være knivskarpe på, hvornår medicinsk behandling har værdi eller ej. - Hvis en type medicin både er meget dyr, effekten begrænset og bivirkningerne tilmed store, så må vi vælge den fra, siger Carl Holst (V), som drøfter emnet på sin generalforsamling torsdag i Aarhus.
Alle fem regioner er lige nu i gang med hårde sparerunder, fordi stigende medicinudgifter medvirker til at sparke benene væk under deres økonomi.
I Region Midtjylland løftes sløret eksempelvis på mandag for en spareplan, der skal skære 660 millioner kroner af budgetterne frem til 2019.
- Vi er nødt til at tage de voksende medicinpriser alvorligt og finde et bedre system end nu, siger Carl Holst.
Op til Danske Regioners generalforsamling torsdag lægger Danske Regioner op til, at Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin kan inddrage prisen på lægemidler i vurderingen af nye medicintyper.
Samtidig peger regionerne på et referenceprissystem, der sikrer, at vi ikke i Danmark betaler mere for medicin end i vore nabolande.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/