Nu er pengene til klippekort fordelt
75 millioner til 96 af landets kommuner er på vej ud til de svageste ældre, der med en halv time ekstra hjemmehjælp om ugen også kan spare sammen til større arrangementer.
Det fortæller Socialminister Manu Sareen i en pressemeddelelse.
Klippekortsmodellen blev først kendt hos Københavns Kommune, der brugte en del af ældremilliarden til at gøre dagligdagen mere fleksibel og mere social for specielt de svageste ældre i kommunen.
De gode erfaringer fra København blev til et landsdækkende projekt. Der blev afsat 75 millioner kroner i en pulje under Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.
Pengene er nu fordelt på baggrund af kommunernes ansøgninger.
De ældre bestemmer selv, hvordan de vil bruge den ekstra halve time, de får hver uge med hjemmehjælpen. De kan også vælge at samle tiden sammen til et længere arrangement, hvis det er dét, der er deres behov. Ordningen kommer 15.000 ældre til gode i 96 af landets kommuner.
- Alt for mange svage ældre er isolerede og har lange og ensomme dage derhjemme. Derfor håber jeg, at den nye ordning kan hjælpe med at give dem nyt indhold i tilværelsen og få mulighed for at deltage i aktiviteter uden for hjemmet. Det at blive gammel skal ikke betyde at livet går i stå, siger socialminister Manu Sareen.
Kommunerne vurderer, at 16.000 af landets svageste hjemmehjælpsmodtagere vil få glæde af klippekortordningen, når den fra 2016 er fuldt udfaset. Der blev på finansloven for 2015 afsat 75 mio. kr. i 2015 og 150 mio. kr. om året fremover til klippekortmodellen. I 2015 og 2016 udmøntes midlerne som en pulje, som 96 af landets 98 kommuner har søgt. Fra 2017 indgår aftalen i kommunernes bloktilskud.