Apotekerformand: Ny lov kan lette pres på sundhedssektor
Ny apotekerlov: Bedre hjælp til landets medicinbrugere
Apotekerne har ventet længe på en afklaring, og den får man nu.
Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening, er glad for, at sektoren nu får vished om rammevilkårene efter en årrække med usikkerhed om apotekerloven. Hun ser en række områder, hvor apotekerne kan være til endnu større gavn.
Apotekerforeningen ser gode muligheder for at bidrage til medicinsikkerheden på social- og ældreområdet, sådan som det allerede i dag sker i en del kommuner.
- Medicinproblemer har store omkostninger både for den enkelte og for samfundet. Nu får apotekerne bedre muligheder for at sætte ind overfor problemerne. Vi kan gøre en positiv forskel for den enkeltes helbred og livskvalitet, imens vi bidrager til at lette presset på sundhedssektoren. Det er den rigtige måde at bruge vores kompetencer på, siger Anne Kahns.
Medicinsamtaler er direkte skrevet ind i loven. Det kan hjælpe medicinbrugere med bedre udbytte af behandlingen. Partierne bag loven peger også på genudlevering af medicin, hvis borgerne ikke kan komme i kontakt med lægen som et oplagt område for apotekerne.
- Det er rigtig godt for patienterne, at den nye lov giver mulighed for bedre tilgængelighed. Apotekerne får nu lettere ved at oprette nye apoteksenheder, og jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se mange nye receptekspederende enheder åbne. Muligheden for at servicere borgerne, der hvor der er et behov, har vi efterlyst længe, siger hun.
Den nye apotekerlov indeholder dog også elementer, som Apotekerforeningen ser kritisk på. Bl.a. forsvinder en række tilskud, som i dag er med til at sikre apoteker i landets tyndt befolkede egne.