Færre takker ja til vaccine mod livmoderhalskræft
Frygt for bivirkninger er formentlig forklaringen på, at tilslutningen til HPV-vaccinen er faldet de senere år
HPV-vaccinen er mistænkt for at give bivirkninger som kronisk hovedpine, træthed og besvimelser. For nylig er den dog blevet frikendt for at være årsag til udvikling af sclerose. Foto: Colourbox.
Det er formentlig en del af baggrunden for, at kun 81 procent af de danske piger født i år 2001 har fået vaccinen mod 90 procent af pigerne født i år 2000, oplyser Radio24syv.
- Vi ser et fald nu. Jeg vil tro, det skyldes den debat, der er omkring mulige bivirkninger som følge af HPV-vaccinen, og den usikkerhed som det giver familierne, siger Kåre Mølbak, afdelingschef på infektionsepidemologi ved Statens Serum Institut, til Radio24syv.
Sundhedsstyrelsen har ifølge Radio24syv til og med tredje kvartal 2014 modtaget over 1200 indberetninger om bivirkninger.
Kåre Mølbak vurderer dog, at en del af pigerne født i 2001 - som i dag er i 14-års alderen - blot endnu ikke har fået vaccinen, men altså ikke nødvendigvis har valgt den definitivt fra. Derfor håber han, at tilslutningen vil snige sig op på 86 procent.
- Der er generelt en god dækning, men på længere sigt vil det naturligvis betyde, at vi vil se en øget forekomst af sygdomme som livmoderhalskræft, men også kønsvorter og andre sygdomme, der forårsages af virussen, siger han til Radio24syv.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) var tirsdag i samråd om vaccinen og dens mulige bivirkninger.
- Muligheden for at sikre sig mod livmoderhalskræft vejer tungere - meget tungere - end risikoen for de bivirkninger, der er forbundet med vaccinen, sagde Nick Hækkerup i samrådet.
På Frederiksberg Hospital har man indtil videre undersøgt 90 af de syge piger, der muligvis er blevet ramt af bivirkningerne.
Og her har overlæge Jesper Mehlsen fundet en mulig sammenhæng mellem piger, der udøver sport på meget højt plan, og dem der bliver syge.
- Derfor vil vi gerne komme med en advarsel om, at pigerne skal lægge deres vaccinationer på et tidspunkt, hvor de har en eller anden træningspause, siger Jesper Mehlsen til Ritzau.
Men den advarsel vil sundhedsmyndighederne endnu ikke tage til sig.
Sundhedsministeren kommenterede Jesper Mehlsens fund til samrådet, men kaldte det en "uhyre kompleks problemstilling" og gav udtryk for, at der er behov for flere undersøgelser.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/