Alternativet: Dyr medicin kan ende med fyringer
For at undgå at måtte skride til fyringer har Danske Regioner anbefalet etableringen af et prioriteringsinstitut. Partiet Alternativet håber, at man lytter til regionerne.
- Tager resten af partierne ikke øjeblikkeligt ansvar for at tøjle medicinaludgifterne, vil udviklingen resultere i flere fyringer af sygeplejersker og plejepersonale, siger han.
I dagens Kristeligt Dagblad advarer Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, om det samme. Og for at undgå at måtte skride til fyringer har Danske Regioner anbefalet etableringen af et prioriteringsinstitut.
Dette skal f.eks. tage stilling til nye præparater og forhandle indkøb med de internationale medicinalgiganter. I Norge, Sverige og England har man allerede indført et prioriteringsinstitut, hvilket har reduceret medicinudgifterne med mellem 25 og 50 pct.
- Netop et prioriteringsinstitut er en central del af vores sundhedspolitik, og det er der gode grunde til. Overføres de internationale erfaringer til Danmark ville et prioriteringsinstitut have sparet os for ca. 4 mia. kr. alene i 2015. For den slags penge kunne vi i stedet have ansat 13.000 sygeplejersker til at hjælpe med den medmenneskelige omsorg for vores syge og ældre, siger Niko Grünfeld og fortsætter:
- Vi har stået lidt alene med vores forslag om et prioriteringsinstitut, men jeg håber personligt, at opråbet fra Danske Regioner kan sætte gang i nogle samtaler her på Christiansborg. For mig er behovet åbenlyst, idet den internationale medicinalindustri har en økonomisk interesse i at presse priserne op samt at opfinde nye diagnoser og nye præparater. Den dagsorden skal have et vægtigt modspil, og det vil et prioriteringsinstitut kunne stå for, siger Niko Grünfeld.