Kompetencedag om rehabilitering i morgen
Erfaringer viser, at hjemmehjælperne kan give en meget stor hånd med, når kommunerne med et lovkrav i ryggen fra 1. januar i år skal løfte rehabiliteringsindsatsen markant.
Den kommunale hjemmepleje står over for tre store udfordringer. Den første handler om at sikre kvaliteten i hjemmeplejen, så de ældre, der har behov, får den hjælp de skal have.
Den anden handler om at identificere de ældres behov og den tredje om at sikre, at der er en rimelig samfundsmæssig balance mellem den hjælp, der ydes, og de kommunale budgetter.
- Hverdagsrehabilitering handler i bund og grund om at borgeren skal genvinde evnen til selv at gå i bad, støvsuge og gå på indkøb, selvom hun eksempelvis har haft en hjerneblødning. Men det handler også om at give alle ældre medborgere, der i dag modtager hjemmehjælp, en mulighed for at blive mere selvhjulpne og dermed opnå større livskvalitet. Hverdagsrehabilitering er blevet en væsentlig del af ældreplejen i mange kommuner i de senere år, men fra 1. januar i år er det også et lovkrav, der omfatter alle nye ansøgere og op mod 150.000 nuværende modtagere af hjemmehjælp, siger professor Henning Langberg fra CopenRehab, der er en af indlægsholderne.
Henning Langberg har været med til at udvikle rehabiliteringsværktøjet DigiRehab, der er en intelligent, velfærdsteknologisk tilgang til rehabilitering i kommunerne.
Værktøjet, der bliver yderligere præsenteret på kompetencedagen bl.a. med udgangspunkt i indhøstede erfaringer fra et større pilotprojekt i Aalborg, fungerer på iPad og via letbetjente tests og screeninger. Med dette værktøj kan hjemmehjælperne gennem-føre en hurtig og nem screening af borgernes funktionsevne, og på baggrund af resultaterne hjælpe dem til at komme i gang med et individuelt tilpasset træningsprogram.
På kompetencedagen vil fysioterapeut Michael Harbo, der er DigiRehab udviklingsansvarlig, fortælle om den digitale løsning i praksis og om hvordan kommunerne via den løbende rapportering kan følge reha-biliteringen af den enkelte borger. Endelig vil direktør Martin Sattrup Christensen fortælle om de praktiske erfaringer med at teste og implementere rehabiliteringsløsningen i en privat hjemmeplejevirksomhed.