23948sdkhjf

Fast sygeplejerske tilknyttet KOL-patienter

Initiativet med at give bl.a. KOL-patienter, som risikerer at skulle ud og ind af sygehuset mange gange, aktiv støtte i hverdagen, er afprøvet med succes i Sverige.
De svageste KOL-patienter skal have tilbud om støtte fra en fast, særlig trænet sygeplejerske, der bl.a. kan støtte dem med at håndtere deres sygdom i hverdagen og hjælpe med at kommunikere med sundhedspersonalet på sygehusene.

Initiativet er et led i en ny satsning på lungeområdet, som regeringen netop har offentliggjort.

Initiativet med at give bl.a. KOL-patienter, som risikerer at skulle ud og ind af sygehuset mange gange, aktiv støtte i hverdagen, er afprøvet med succes i Sverige, fortæller Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Her har patienterne fået tilknyttet en fast sygeplejerske, der i en periode rådgiver og vejleder patienterne, så de får styr på deres behandling og bedre kontrol med sygdommen.

- Vi kan se, at flere og flere danskere rammes af KOL, og det er vigtigt, at de får hjælp og støtte til fortsat at have et godt hverdagsliv og ikke fare ud og ind af hospitalerne. Derfor vil vi gerne give nogle af de hårdest ramte KOL-patienter tilbud om en fast tilknyttet sygeplejerske, der kan hjælpe dem med at finde vej igennem systemet og støtte dem i at håndtere deres sygdom, når de har brug for det, siger Nick Hækkerup.

Regeringen har sat 250 millioner kroner af til en national lungesatsning og 270 mio. kr. til aktiv patientstøtte i årene 2015-2018. Foruden initiativet med aktiv patientstørre sættes der bl.a. også gang i en række initiativer, som gerne skal føre til, at lungesygdommen opdages tidligere hos flere patienter, og at de sikres en mere ensartet behandling. Målet er, at flere, der i dag lider af KOL, bliver opdaget og kommer i relevant behandling, så de kan leve et aktivt liv trods sygdommen.

Ca. 160.000 danskere er diagnosticeret med lungesygdommen KOL. Sntallet af KOL-patienter, som indlægges akut på sygehusene, er steget de senere år. I 2014 var der på landsplan ca. 634 indlæggelser pr. 1.000 borger. Det er en stigning på godt 7 pct. i forhold til 2010. Sundhedsminister Nick Hækkerup ærgrer sig over udviklingen, som han nu vil forsøge at vende med den ny national satsning på lungeområdet og ved at give nogle af hårdest ramte KOL-patienter personlig støtte i dagligdagen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081