Forening: Vigtigt med debat om livsforlængende medicin
Der er behov for dialog mellem læge og patient om brug af livsforlængende medicin, siger patientforening
Morten Freil: - Patienterne skal inddrages mere. De skal være med til at afgøre, om de vil udsætte sig selv for bivirkninger i forbindelse med livsforlængende behandling. Foto: Danske Patienter.
Læger fra kræftafdelingen på Vejle Sygehus beskriver problematikken med livsforlængende behandling i en kronik i Jyllands-Posten.
Patientforeningen Danske Patienter er enig i, at der er opstået en tendens til, at hvis medicinen eksisterer, så skal patienterne også have den.
- Det er blevet nærmest en automatisk handling. Men der er i høj grad behov for en mere fyldig dialog mellem læge og patient om de beslutninger, der skal træffes, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.
Under overskriften "Overbehandling af kræftpatienter" ønsker lægerne fra Vejle at kaste nyt lys over behandlingen af kræftpatienter.
De peger blandt andet på, at i stedet for at give dødssyge patienter dyr og livsforlængende medicin, bør lægerne i højere grad tage samtale med patienter om livsværdier og præferencer.
Dansk Patientforening bakker op om synspunktet.
- Patienterne skal inddrages mere. De skal være med til at afgøre, om de vil udsætte sig selv for bivirkninger i forbindelse med livsforlængende behandling, siger Morten Freil.
Men Danske Patienter advarer også mod, at dreje debatten over i et spørgsmål om økonomi.
- Som udgangspunkt må det aldrig blive en debat om prisen på medicin. Men hvis det i højere grad bliver en fælles beslutning mellem læge, patient og pårørende, så jeg tror jeg, at der både vil blive brugt mindre medicin og færre patienter vil blive trukket gennem uværdige behandlingsforløb, mens andre vil vælge anderledes, siger han.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/