23948sdkhjf

Sådan skaber man de gode måltider til ældre

Kost & Ernæringsforbundet er idag klar med anbefalinger til kommunerne.
Som Magasinet Pleje omtalte i april, har Kost & Ernæringsforbundet arbejdet på anbefalinger af "det gode måltid til ældre".

Nu er anbefalingerne klar og på vej ud til kommunerne.

Kost & Ernæringsforbundet har sammen med en ekspertgruppe på seks ledere indenfor ældreforplejning udarbejdet anbefalingerne. Det korte budskab er: Gør måltider til en sundhedsydelse, indfør en mad- og måltidspolitik og sats på kost-, ernærings- og sundhedsfaglige medarbejdere til at implementere og koordinere mellem de involverede parter

For at løse problemerne omkring ældres mad er politikerne og medarbejdere nød til at se maden og selve måltidet som en sundhedsydelse frem for kun en forpligtende serviceydelse til de ældre medborgere. Det mener Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.

- Kostens betydning for ældres helbred, trivsel og livskvalitet bliver alt for ofte overset. Vi ser ældre, der bliver ’tabt’ i systemet fx i overgangen fra sygehuse til kommuner, og alt for mange ældre kæmper med underernæring. Det kræver, at vi løfter blikket fra tallerkenen og begynder at diskutere selve rammen for måltidet. Der er så meget andet end selve det, der ligger på tallerkenen, som har betydning for, at maden ryger i maven og bliver der, siger Ghita Parry.

Anbefalingerne er tiltænkt som et inspirationskatalog til kommunerne. Men der ligger også en klar anbefaling til, at alle kommuner tør indføre en mad- og måltidspolitik.
- Vores erfaringer viser nemlig, at de kommuner, der har en, rykker mest succesfuldt på området. Desuden er mit ønske at kvalificere debatten ved at diskutere hele rammen for måltidet og ved at diskutere værtsskabet, siger Ghita Parry.
58 % af kommunerne har en mad- og måltidspolitik.

[box][align]CENTER[/align][content] Anbefalinger til mad og måltider til ældre
Anbefalingerne er publiceret 25. Maj 2015. De er udarbejdet af Kost & Ernæringsforbundet i samarbejde med ekspertgruppen, som består af følgende seks køkkenchefer:
• Hanne Melgaard Juul, leder af Madservice Ålborg
• Anne Marie Nielsen, sektionsleder i Det Gode Køkken, Holstebro kommune
• Gitte Breum, kostfaglig leder, Odense kommune
• Kirsten Skovsby, køkkenchef i Fælleskøkkenet I/S i Sakskøbing
• Christina Søndergaard, køkkenchef på Akaciegården, Frederiksberg kommune
• Randi Bendix Mortensen, områdeleder i Fælleskøkkenet Åbenrå.

(Kilde: læs alle anbefalinger på forbundets hjemmeside).
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.423